Zapatero, sota l’ombra d’una vaga general

  • Els sindicats convoquen vaga de funcionaris el 2 de juny, i no descarten una vaga general · Els sindicats d'ensenyament traslladen la vaga de mestres per a fer-la coincidir amb la de funcionaris

VilaWeb
Redacció
14.05.2010 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats sospesen la possibilitat de fer una vaga general el 2 de juny en senyal de disconformitat amb les mesures d’estalvi econòmic que Zapatero vol aplicar per reduir el dèficit públic. A Catalunya els sindicats de l’ensenyament USTEC·STEs i ASPEPC-SPS han decidit finalment de canviar la data de la vaga de mestres prevista per al 18 de maig per fer-la coincidir amb la de funcionaris el 2 de juny. A més a més, els pensionistes també s’exclamen, indignats, per les mesures del govern espanyol i també anuncien mobilitzacions.

Els secretaris generals estatals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, es van reunir ahir amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa per escoltar els raonaments que han portat el govern espanyol a retallar aspectes com les pensions o el sou dels funcionaris en el pla de mesures presentat aquesta setmana. Les dues confederacions sindicals es reuniran avui per valorar si la vaga general dels serveis públics de principi de juny es fa extensible a tots els sectors laborals.

En cas de confirmar-se que a principi de juny es convoca vaga general, seran inevitables les comparacions amb la històrica vaga del 14 de desembre de 1988 que va comptar amb la complicitat del 90% de la població activa de tot l’estat espanyol i va significar l’inici del distanciament de Felipe González i els sindicats UGT i CCOO. Aquella jornada va marcar el principi de la fi de l’etapa socialista i va significar la ruptura dels líders històrics socialistes. González i Nicolás Redondo.

Ahir, Cándido Méndez (UGT) va exposar a la sortida de la reunió que durant les més de dues hores que va durar la trobada ‘hi havia dues argumentacions paral·leles que no es creuaven, nosaltres fèiem un plantejament i el president del govern insistia en retallar la despesa’. L’alternativa que van presentar a Zapatero proposa l’increment dels ingressos a través de la política fiscal. En aquest sentit, van proposar recuperar l’impost de patrimoni i de successions, incrementar l’IRPF per les rendes més altes, augmentar l’IVA per els productes de luxe, reforçar la lluita contra el frau fiscal i lluitar contra l’economia submergida.

Des de CCCO, rebutgen obertament les mesures del govern espanyol perquè ‘no són una solució a la crisi ni reduiran el dèficit’. Segons Enrique Fossoul, secretari general de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, les mesures alentiran a la pràctica la sortida de la crisi i provocaran l’empobriment d’11 milions de ciutadans que veuran reduïdes les seves retribucions, fet que reduirà el consum.

Els metges considera injustes les mesures de Zapatero

Metges de Catalunya (MC) considera injust que les mesures per reduir el dèficit sanitari recaiguin sobre els metges amb una rebaixa del 5% dels seus sous. El secretari de MC, Antoni Gallego, va dir ahir que Zapatero ha optat per la opció més fàcil i lamenta que no hagi plantejat una reforma profunda d’una administració sanitària que està ‘hipertrofiada, excessivament gerencial i burocratitzada’. En aquest sentit, Gallego creu que una de les claus per reduir el dèficit és acabar amb ‘l’abús que fan els usuaris de la sanitat’. Tanmateix, Gallego diu que de moment MC no s’adhereix a la vaga del sector públic convocada per CCOO i UGT.

Els pensionistes, indignats

La Unió de Pensionistes, Jubilats i Prejubilats de Catalunya va expressar ahir la seva indignació amb les mesures anunciades pel govern espanyol, especialment la que preveu la congelació de les pensions. Els pensionistes senten que són un dels col·lectius més dèbils de la societat, però anuncien mobilitzacions contra una iniciativa ‘nefasta, negativa i greu’. El president de la Unió, Francesc Garsaball, considera que la noticia és molt negativa per als pensionistes i que faran mobilitzacions ‘agressives’.

La patronal demana encara més retallades

El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, va qualificar ahir de positives les retallades anunciades per José Luis Rodríguez Zapatero, però li va demanar que vagi més enllà i que estrenyi el cinturó a les comunitats autònomes i els ajuntaments, que han de fer ‘un major esforç per reduir la seva despesa’. Ferrán fins i tot va assenyalar que cal avançar en la privatització de les televisions autonòmiques i reduir les empreses públiques. També va aplaudir la reducció de l’ajuda al desenvolupament, tot i que va demanar que encara es retalli més. Als sindicats els ha volgut llançar un missatge: ‘El país no està per cap tipus de vaga, sinó que cal fer pinya per sortir com més aviat millor de la crisi’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any