UGT i CCOO convoquen vaga de funcionaris el 2 de juny

  • Zapatero s'ha reunit amb sindicats i patronal per explicar-los les retallades · Els dos principals sindicats espanyols anuncien més mobilitzacions a partir del 20 de maig

VilaWeb
Redacció
13.05.2010 - 16:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, convoquen una vaga de funcionaris el 2 de juny i han anunciat mobilitzacions contra les mesures que va anunciar el govern espanyol després d’haver-se reunit amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. La reunió ha servit perquè Zapatero els expliqués les retallades previstes i intentés dissuadir-los de emprendre el camí de les protestes. Els dos sindicats majoritaris conviden la resta de forces sindicals a sumar-se a les convocatòries.

Les mobilitzacions són contra les mesures anunciades pel govern espanyol. UGT creu que les mesures ‘són una agressió sense precedents’ i suposen un incompliment flagrant de l’acord al que havien arribat contra la crisi. A part de la vaga anunciada pel sector públic, els sindicats organitzen més mobilitzacions que s’iniciaran el 20 de maig amb concentracions davant les delegacions i subdelegacions del govern espanyol i una concentració de delegats sindicals a Madrid el dia que comenci la tramitació parlamentària del decret que recull les reformes proposades pel govern.

Per la seva banda, CCOO i UGT de Catalunya proposen traslladar l’aturada de l’escola pública del 18 de maig al 2 de juny, per fer-la coincidir amb la vaga al sector públic convocada precisament per aquests dos sindicats. Representants del sector de l’ensenyament d’ambdós sindicats s’han reunit aquest dijous amb USTEC·STEs, ASPEPC-SPS i CGT, els altres tres sindicats del sector, per fer-los saber la decisió. Els tres sindicats discutiran la proposta i aquest divendres anunciaran la seva decisió.

El president del govern espanyol va anunciar (discurs) ahir una retallada del 5% del sou dels funcionaris a partir del mes que ve i la congelació de pensions el 2011 com a mesures per reduir en 15.000 milions en dos anys el dèficit públic de l’estat. També suprimirà la revalorització de les pensions, tret de les mínimes i les no contributives, i de la prestació de 2.500 euros del xec nadó des de l’1 de gener vinent. Amb aquestes mesures d’austeritat, el govern espanyol vol retallar 0,5 punts més del PIB, equivalents, en dos anys, a 15.000 milions d’euros. D’aquesta manera, situaria el dèficit públic al 3% el 2013, tal com s’havia compromès amb la Unió Europea.

El pla ha estat aplaudit per la partonal i per la Generalitat catalana, que també retallarà sous i estudia apujar alguns impostos. En canvi, el govern valencià retreu a Zapatero la ‘improvisació’ mentre que el govern balear qualifica les mesures de ‘molt dures’. També en recelen els sindicats, a qui el president espanyol mira de convèncer ara de la seva necessitat per evitar una vaga general.

Per a CC OO, les mesures, que ‘només castiguen funcionaris i pensionistes’, posen les bases per a ‘trencar el diàleg’ i alerta d’un ‘conflicte social’, en paraules del secretari general a Catalunya, Joan Carles Gallego. Per la seva banda, el secretari general d’UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, considera que ‘Zapatero ha trencat els seus compromisos socials’ i li retreu que hagi carregat als treballadors la reducció del deute públic en comptes d’adoptar mesures per reformar el sistema financer, lluitar contra el frau fiscal o apujar els impostos a les grans fortunes.

Per a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, els plans del govern espanyol són ‘inacceptables’ i ‘suposen una amenaça’ per a les polítiques socials i per als més desfavorits. L’organització critica especialment la retirada de la retroactivitat de la llei de la dependència, fet que ha considerat ‘un retrocés inacceptable en drets socials’. La Taula ha demanat al govern espanyol que mantingui ‘ara més que mai’ les polítiques socials perquè el contrari agreujaria ‘una situació que ja és prou complicada per si sola’.

La patronal demana encara més retallades

El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, ha qualificat avui de positives les retallades anunciades per José Luis Rodríguez Zapatero, però li ha demanat que vagi més enllà i que estrenyi el cinturó a les comunitats autònomes i els ajuntaments, que han de fer ‘un major esforç per reduir la seva despesa’. Ferrán fins i tot ha assenyalat que cal avançar en la privatització de les televisions autonòmiques i reduir les empreses públiques. També ha aplaudit la reducció de l’ajuda al desenvolupament, tot i que ha demanat que encara es retalli més. Als sindicats els ha volgut llançar un missatge: ‘El país no està per cap tipus de vaga, sinó que cal fer pinya per sortir com més aviat millor de la crisi’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any