El Parlament aprova per unanimitat la Llei dels drets de la infància i l’adolescència

VilaWeb
Redacció
12.05.2010 - 17:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la Llei dels drets de la infància i l’adolescència. Tots els grups de la cambra catalana han votat favorablement el text, tot i que durant el procés d’elaboració el PP havia presentat una esmena a la totalitat. La consellera d’Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, ha destacat que la norma actualitza tota la legislació referent a aquest col·lectiu i posa les eines per aconseguir que els infants i adolescents siguin ciutadans ‘lliures, crítics i solidaris’. Els grups de l’oposició han avisat a la consellera que, tot i el vot favorable, vigilaran que es destinin els recursos necessaris per fer efectives totes les mesures previstes.

La consellera Capdevila ha defensat al ple del Parlament que amb el nou text, l’interès superior de l’infant ‘preval sempre’ i no només en cas de conflicte. Ha explicat que s’incorpora la perspectiva dels infants a totes les polítiques públiques i per fer-ho possible ha anunciat un pla sectorial en què hi participaran tots els departaments i que comptarà amb les entitats expertes en l’àmbit de la infància. Aquest pla serà renovable cada quatre anys i anirà acompanyat d’una memòria econòmica.

Capdevila ha destacat que la norma no només es basa en la protecció, sinó que també impulsa la promoció, la prevenció i la participació. A més, ha destacat el reconeixement de drets, el treball per eradicar la pobresa i la creació de nous mecanismes de participació, com la creació dels consells de participació territorials, així com un de nacional.

‘Tolerància zero’ amb el maltractament infantil

El text dedica un capítol sencer a la ‘tolerància zero’ cap als maltractaments infantils: crea serveis d’atenció immediata, estableix que en cas de maltractament sigui el maltractador qui abandoni el domicili familiar i crea un registre unificat de maltractaments i també un centre d’investigació sobre aquest aspecte. Capdevila també ha explicat que es limiten els terminis per oposar-se a les resolucions administratives per evitar que els infants estiguin ‘anys i anys entre processos administratius i judicials’.

CiU avisa que el seu sí ‘no és un xec en blanc’

El diputat de CiU Josep Lluís Cleries ha mostrat la seva satisfacció pel text final de la llei però ha afirmat que la voluntat de pacte de la seva formació ‘no és un xec en blanc al govern sinó una col·laboració legislativa per tenir la millor llei d’infància’. Per la seva banda, els grups que donen suport al govern han celebrat l’aprovació de la norma, que arriba després d’anys de treball.

Preocupació pel finançament

Els diputats de CiU, PP i el Grup Mixt han mostrat la seva preocupació pel finançament de la llei i han fet referència a l’anunci de retallades per fer front a la crisi. Així, han demanat que les polítiques adreçades a la infància i l’adolescència no pateixin possibles restriccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any