Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  13.05.2010  06:00

El Festival Internacional de Poesia de Barcelona obre una setmana impregnada de paraula poètica

Carles Santos, que havia de calusurar el festival, al final no hi participarà

Men?ame
 

Avui se celebra el XXVI Festival Internacional de Poesia de Barcelona al Palau de la Música, que per primera vegada marca l'inici de Barcelona Poesia, una setmana (del 13 al 19 de maig) marcada per les activitats poètiques a la ciutat. Els poetes que protagonitzaran el festival són: Serhíi Jadan, Jaume Bosquet, Francesc Garriga Barata, Lydia Lunch, Tomaz Salamun, Chantal Maillard i Antonio Gamoneda. El músic Carles Santos havia de cloure l'espectacle amb unes peces originals de poesia fonètica i prosa 'repercutida', però al final no hi serà. Des d'avui i fins dimecres VilaWeb us ofereix en vídeo diverses propostes poètiques. La primera: 'Latung La La i la llum emergent' de David Ymbernon.

Segons que ha explicat Santos a VilaWeb, problemes de diversa índole vinculats a l'espectacle que ha d'estrenar dissabte a Gandia, li impossibiliten paticipar en el festival. L'espectacle de Gandia commemora el V centenari del naixement de Sant Francesc de Borja. 'Em van encarregar una obra i els hi he fet una proposta complexa, difícil de realitzar: són cinc-cents músics, entre bandes de música i cantants, que fan una desfilada per la ciutat, amb un acte al palau Ducal i una cantata final. És una obra complicadíssima i tenim molts problemes que he de resoldre.'

Un festival amb ritme d'espectacle

En els darrers anys el festival havia anat perdent públic. Amb la finalitat de recuperar-lo, els nous responsables, Eduard Escoffet, Martí Sales i Ester Xargay, proposen un festival entès com un espectacle: amb menys poetes, amb la intervenció músical de Bèstia Ferida i l'escenografia audiovisual de la companyia Playmodes.

Es podrane scoltar poemes en cinc llengües: Serhíi Jadan (en ucraïnès), Jaume Bosquet (en català), Francesc Garriga Barata (en català), Lydia Lunch (en anglès), Tomaz Salamun (en eslovè), Chantal Maillard (en castellà) i Antonio Gamoneda (en castellà).

Enguany Labreu editorial publica el llibret del festival amb el recull dels poemes i les traduccions, que es podrà adquirir al marge del festival.

El primer vídeo: David Ymbernon

Al carrer Balmes de Barcelona l'artista David Ymbernon rep el públic vestit de cuiner. L'espectacle té lloc a casa seva i forma part del programa Barcelona Poesia 2010. Una casa cuidada fins al darrer detall i on hi té preponderància el taronja. La dona i lels fills d'Yverman també participen en aquest espectacle visual, de mitja hora de durada, sense paraules. 'Latung La La i la llum emergent' acaba amb el públic sopant un plat de crema de pastanaga.

Men?ame