L’Ajuntament de Montaverner adquireix el Convent de les Caputxines per mig milió d’euros

  • El poble recupera l'emblemàtic immoble després de 20 anys abandonat.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.05.2010 - 22:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El passat dijous 6 de maig es va signat a València l’adquisició per part de l’Ajuntament de Montaverner del Convent de les Caputxines, complint així amb un del propòsits de l’actual equip de govern, el qual ha continuat les gestions amb la “Fundació Sagrada Família” fins aconseguir una fita històrica per al poble de Montaverner. A l’acte hi van acudir l’alcaldessa Belén Esteve i els regidors i tinents d’alcalde Josep Sanchis Quilis i Joan Chornet, a més dels fins ara propietaris de l’immoble. L’operació immobiliària té un cost de 500.000€, a pagar en quotes de 20.000€ a l’any durant 25 anys.

Així s’incorpora a l’equipament municipal un edifici amb 1.596 m2 construïts i una parcel·la de 3.729 m2. El consistori ja ha començat les obres de rehabilitació i condicionament de les parts més deteriorades de l’edifici per evitar que continuen fent-se malbé, degut a l’estat d’abandó en què es trobava l’immoble després de 20 anys tancat.

El convent és molt estimat per tot el poble, i és que durant els anys en què va estar en ús foren molts els muntavernins i les muntavernines que hi van poder gaudir de diferents usos, tals com escola infantil, taller de tall i confecció, cura de malalts, i centre d’esbarjo per a joves i xiquets, on s’hi desenvolupaven activitats compartides com representacions teatrals, jocs, etc.

Ara, la intenció de l’Ajuntament és portar aquest tema al fòrum de participació ciutadana de l’Agenda 21 local per tal que tots el veïnat del poble puga expressar les seues opinions al respecte d’aquesta operació i proposar quin ús els agradaria que es donara a aquest nou equipament municipal, un bé reclamat pel poble de Montaverner durant molt de temps.

La data de construcció data de l’època de la postguerra, aproximadament entre els anys 40 i 50. Inicialment, la congregació que es va fer càrrec del funcionament d’aquest edifici va ser la congregació de religioses de les Terciàries Caputxines, fundada pel pare Luis Amigo. Anys després, se’n va fer càrrec la congregació de les Religioses Amoris Opus. Ha estat utilitzat com centre d’ensenyament fins als anys 70 i 80, però va desaparèixer totalment el seu ús, coincidint amb la crisi vocacional de les religioses.

En l’actualitat presenta un estat de total abandó, sent els seus principals símptomes l’aparició de goteres en la coberta, humitats en els murs exteriors portants, desperfectes en la fusteria exterior, deformacions en els forjats de fusta, clavills en els barandats, alçat de sòl, etc… Tots aquests desperfectes són produïts inicialment per la falta de manteniment de l’edifici, la qual permet l’entrada d’humitats, situació que fa disminuir progressivament la seua capacitat resistent.

Segons el parer de l’arquitecte tècnic de l’Ajuntament, Vicent Sanz, l’edifici en qüestió “és susceptible de ser declarat com Bé de Rellevància Local, perquè manté alguns elements i detalls a tenir en consideració, com pot ser el propi volum del conjunt, el seu pati interior porticat, la capella, el pati exterior que envolta l’edifici o el retaule ceràmic de la façana principal”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any