Incidències tècniques i cues el primer dia de la consulta sobre el futur de la Diagonal de Barcelona

  • Alguns punts de votació fallen i la web és de difícil accés · Avui s'ha obert una votació que ha aixecat polseguera

VilaWeb
Redacció
10.05.2010 - 18:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer dia de votació de la consulta popular sobre el futur de la Diagonal de Barcelona ha estat protagonitzat per problemes de connexió, errades en el sistema, alguna incidència tècnica a la web i cues als punts presencials. Fins i tot el batlle, Jordi Hereu, s’ha trobat amb dificultats per emetre el seu vot a primera hora del matí, a la seu del districte de les Corts. Segons l’Ajuntament, no pas menys de vuit centres, del centenar d’espais preparats per votar, han fallat, tot i que han insistit que es tractava d’incidències ‘puntuals’ que se solucionarien ‘ràpidament’.

Incidències a internet i als punts de vot presencial

La posada en marxa del sistema s’ha fet a les 10.00 hores. Segons l’Ajuntament, un 92% d’aquests espais no han enregistrat cap problema. Però ‘l’actualització del programari’, segons la justificació oficial, n’ha inhabilitat diversos i ha creat dificultats a alguns ciutadans que volien votar. En aquest sentit, l’Ajuntament ha reconegut que ‘en els punts amb connexió 3G, hi ha algunes incidències variables’ i això ha causat problemes a alguns punts de votació durant tot el dia. Segons l’Ajuntament, ‘la mitjana de punts sense servei es manté en 5 ubicacions’, i a més a la Carpa de Jardinets, el Centre Cívic Fort Pienc i la biblioteca Mercè Rodoreda s’han detectat ‘problemes intermitents des d’aquest matí’.

L’Ajuntament de Barcelona ha volgut explicar que, des que ha tingut coneixement dels problemes ‘està mantenint contactes amb les empreses responsables de la plataforma de vot, Indra i Scytl per solucionar les incidències’. En el cas de les votacions per Internet, el balanç també té punts negres.

En el cas de les votacions per Internet, que segons l’Ajuntament són al voltant de la meitat dels vots emesos, s’han fet servir tots els mecanismes previstos, des del certificat digital al vot per codi facilitat per sms o les intranets de les universitats, administracions i portals de les entitats bancàries.

Una setmana de votacions sobre la reforma de la Diagonal

Tots els barcelonins de més de setze anys poden votar, des d’avui i fins el 16 de maig, sobre el futur del tros de l’avinguda comprès entre la plaça de Francesc Macià i la de les Glòries. La consulta, però, s’ha fet criticar per l’oposició municipal i per unes quantes entitats i organitzacions.

Al llarg d’aquesta setmana, totes les persones empadronades a la ciutat podran elegir entre les tres opcions que s’han inclòs en la consulta sobre el futur d’una de les vies més concorregudes de la ciutat. L’opció A proposa convertir la Diagonal en una rambla; l’opció B, transformar-la en un bulevard, i l’opció C, no fer-hi cap modificació. Val a dir que aquesta última opció no ha estat gens promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, cosa que per algunes veus evidencia quins són els seus interessos.

Que una reforma tan impotant com la que es planteja se sotmeti a una votació popular ha aixecat crítiques d’uns quants col·lectius. Alguns arquitectes i urbanistes opinen que la decisió de modificar o no la Diagonal hauria de ser fruit d’un consens entre els professionals de sector, tal com explica Luis Alonso, membre del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

D’una altra banda, l’absència d’una campanya en favor de l’opció C ha deixat entreveure, diuen alguns, l’interès que té l’Ajuntament de Barcelona de començar les obres a la Diagonal com més aviat millor, pocs mesos abans de les eleccions municipals. Davant d’això, s’han activat iniciatives extraoficials en defensa de la tercera opció, com la de l’artista Pep Torres, que ironitza sobre el comportament de l’ajuntament, o la campanya per una opció D.

Posicionaments

Tots el grups municipals creuen que cal una reforma de la Diagonal, excepte el PP, que secunda l’opció C perquè, segons el candidat a l’alcaldia Alberto Fernández Díaz, la ciutat no està preparada pels costos elevats de la reforma. Xavier Trias, candidat a l’alcaldia per CiU, opta per l’opció C, malgrat que diu que si surt elegit batlle a les eleccions municipals de 2011 assumirà el resultat de la votació, si bé critica l’elevat cost de la consulta i l’intent de l’ajuntament d’amagar l’opció C.

Per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), es tracta d’una mesura important perquè ‘és la primera vegad que es planteja un model de ciutat més sostenible’, segons que ha dit la presidenta, Eva Fernández, a VilaWeb. En aquest sentit, ha afegit que l’opció de deixar la Diagonal tal com és ara seria ‘un retrocés’, perquè no representaria cap millora respecte al transport públic o ambiental.

La reforma d’una de les vies més concorregudes de Barcelona ha general molt debat a la xarxa. S’han creat uns quants blocs que integren propostes no oficials i que recullen el debat mediàtic que ha generat la votació que comença avui.

A més a més, al principi d’aquest mes la plataforma Diagonal per a Tothom, de la qual forma part la FAVB, i nou associacions més van dur a terme un experiment, a la Diagonal mateix, que evidenciava els avantatges del transport públic i de la bicicleta respecte a l’ús del cotxe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any