Un nou núvol de cendra volcànica fa tancar els aeroports catalans

  • Els aeroports de Barcelona, Girona i Sabadell han tancat a dos quarts de quatre i el de Lleida, al matí · Ryanair anul·la els vols de Reus

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.05.2010 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els aeroports de Barcelona, Girona i Sabadell s’han tancat a dos quarts de quatre de la tarda arran de l’arribada d’un nou núvol de cendra provinent del volcà islandès Eyjafjallajökull. El de Lleida ja s’havia tancat al matí. La resta d’aeroports del país, com els de Palma i València, es mantenen oberts, tot i que s’han hagut d’anul·lar alguns vols. El núvol s’ha estès des de la matinada pel nord de la península Ibèrica, d’oest a est, i es creu que pot arribar a la tarda fins a Marsella i el nord d’Itàlia. Només al Prat, el tancament comporta l’anul·lació de més de dos-cents vols i deixar a terra 28.000 passatgers. El tancament, segons l’agència europea de gestió del trànsit aeri (Eurocontrol), pot allargar-se en principi fins a les dues de la matinada.

La resta d’aeroports del país, com els de Palma, Perpinyà i València, es mantenen oberts, tot i que hi ha hagut algunes anul·lacions de vols i retards.

Segons els mapes de que disposa Eurocontrol, el núvol de cendra que ha començat a afectar el nord-oest de la península avui a la matinada es pot estendre aquestes pròximes hores cap al sud de Portugal i cap a la Mediterrània. Eurocontrol preveu avui el vol de 25.000 avions avui pel cel europeu, i ha assegurat que poden produir-se nombrosos retards en els vols europeus i transatlàntics. De fet, algunes rutes cap a Amèrica es desvien per no coincidir amb el núvol de cendra.

Per la seva banda, l’ens gestor d’aeroports, Aena, recomana a les persones que hagin de volar avui que contactin abans d’anar a l’aeroport amb les companyies aèries per informar-se sobre possibles anul·lacions i retards. A més, hi ha a disposició dels clients el telèfon d’informació 902 404 704.

Alternatives terrestres

Per intentar pal·liar les incomoditats del tancament d’aeroports, el ministeri de Foment treballa de manera coordinada amb Renfe i més companyies de transport de viatgers per carretera i marítimes per augmentar la regularitat i capacitat d’aquests mitjans a les zones afectades pel núvol de cendra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any