La participació a la consulta sobre l’ensenyament valencià supera el 60%

  • Ja s'han comptabilitzat 46.597 vots amb un vot favorable al canvi de la política educativa del 96% · L'entitat acusa la conselleria d'autoritarisme per avisar que la consulta no es pot fer als centres

VilaWeb
Redacció
06.05.2010 - 20:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els centres de vuitanta-un municipis valencians han participat avui en la consulta popular sobre la política educativa, amb una participació del 63% del cens previst. La Plataforma per l’Ensenyament Públic ha valorat molt positivament aquest nivell de participació: ‘Moltes escoles i instituts, més enllà de València ciutat, s’han volgut sumar, el primer dia de votació, a aquesta iniciativa participativa’, aplaudeix l’entitat que, en canvi, critica les pressions de la Conselleria d’Educació per mirar d’evitar la consulta.

Fins ara s’han comptabilitzat 46.597 vots d’un cens aproximat previst per l’organització de la consulta de 73.000 persones. D’aquests, un 96% (44.733) han votat favorablement a un canvi de la política educativa de la Conselleria d’Educació de la Generalitat. Els vots favorables a la política actual ha estat un 2,7% (1.258) i també s’han comptabilitzat 605 vots nuls (1,3%).

La secretària d’Educació, Concha Gómez, va fer arribar ahir una circular per correu electrònic a tots els centres públics avisant-los que ‘l’ús de les instal·lacions del centre estarà dedicat a aquelles activitats lectives extraescolars i/o complementàries degudament aprovades i autoritzades, la qual cosa impedix la cessió d’espais ni mitjans propis per a altres usos’.

La Plataforma ho considera un ‘atemptat contra la llibertat d’expressió’. La seva portaveu, Gemma Piqué, ha declarat: ‘Ara és quan la comunitat educativa més ha de votar, el mateix vot ho diu en un dels punts: que la llibertat d’expressió siga un fet primordial’.

Avui ha estat el primer dia d’una onada de consultes que aniran repetint-se en centres de tot el País Valencià fins al 15 de juny, dia en què es tancaran les consultes a la ciutat d’Elx i es donaran els resultats globals de participació. Avui i en la resta de consultes, mestres, professors, personal, pares i alumnes de més de catorze anys voten si consideren necessari un ‘canvi de la política educativa del govern valencià i dels actuals responsables de la Conselleria d’Educació’. I  a més de les urnes, també es pot votar a través de la web.

La gent encara vol dir la seva

Malgrat les moltes mobilitzacions de l’any passat contra la manera de fer del conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, ‘la gent encara té ganes de continuar responent i de dir-hi la seua’, diu el president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, i és per això que s’ha organitzat aquesta consulta, ‘per dir a Font de Mora que no es mereix gens de consideració de la comunitat educativa i que és el conseller més nefast que haja tingut mai el País Valencià’. Per il·lustrar-ho recorda l’ordre d’ensenyar ciutadania en anglès, la negativa de fer servir ordinadors als centres i de normalitzar el català als centres.

Continua: ‘Ja coneixem la seva política de posar traves i de negar la participació dels centres. Per això no ens ha sorprès que ens haja acusat de manipuladors i ens haja dit que no podíem fer la consulta dins els centres.’ Diego Gómez es confessa força optimista i creu que ‘la gent respondrà’. També insisteix en la importància d’una jornada com la d’avui, que ‘serà una referència en la defensa de l’escola pública’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any