Dos mil catalans es manifesten davant la seu de l’ONU a Ginebra, reivindicant un estat propi

  • Desenes de col·lectius catalans s'han manifestat a migdia davant la seu de les Nacions Unides · L'acció vol posar en evidència els incompliments dels drets humans per part de l'estat espanyol al negar l'autodeterminació catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el lema ‘Cap a l’ONU per l’estat propi’, avui a mig dia s’han concentrat a Ginebra molts catalans convocats per la plataforma Deumil.cat, amb l’objectiu de portar la defensa per la identitat del poble català fins a les portes de les Nacions Unides. A la concentració, que s’ha fet a la plaça de les Nacions, just davant la delegació europea de l’ONU, hi han assistit dues mil persones i s’ha lliurat al president del Consell dels Drets Humans una carta on es denuncia l’incompliment del dret de l’autodeterminació dels pobles per part de l’estat espanyol.

A la manifestació, marcada amb un clar to festiu a l’estil de la que ja tingué lloc l’any passat a Brussel·les, hi han participat molts catalans arribats a Ginebra de tots els Països Catalans i també de residents a l’exterior. Entre els presents hi havia l’historiador Jaume Sobrequés, el batlle d’Arenys de Munt Carles Móra i Anna Arqué, responsable de l’àrea internacional de la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència, per exemple. Tal com el portaveu de la plataforma Deumil.cat, Enric Canela, ja ha anunciat, el nombre de participants en la marxa de Ginebra no era important perquè l’organització ‘no s’ha marcat cap xifra concreta’.

Durant l’acte s’ha llegit un manifest independentista, en anglès i català, que aquesta setmana passada ja ha estat lliurat a un alt funcionari de l’ONU, qui al seu torn l’ha remès als ambaixadors de tots els països a Ginebra. El manifest vol expressar davant del Consell dels Drets Humans ‘l’inalienable dret de l’autodeterminació de Catalunya’ per esdevenir ‘un estat al si de la UE i l’ONU’. El document relata les ‘falses il·lusions’ que els catalans es van fer durant la transició de recuperar l’autonomia que Catalunya i qulifica de ‘ximples’ els qui fan la ‘patètica comèdia’ de pretendre ‘l’encaix de Catalunya en la gàbia espanyola’.

L’acte reivindicatiu ha estat amenitzat pel cantant Gerard Sesé. Els participants no han parat de cridar consignes independentistes en un ambient festiu. També s’han animat a entonar himnes com ‘Els segadors’ i ‘L’Estaca’, i han conclòs l’acte ballant sardanes al centre de la plaça de les Nacions

Aquesta concentració es convoca aprofitant que aquesta setmana el Consell dels Drets Humans de l’ONU ha analitzat el compliment d’aquests drets per part de l’estat espanyol. Per aquest motiu, els organitzadors han redactat una carta on denuncien que Espanya falla en el reconeixement del dret de l’autodeterminació dels pobles, un element fonamental i present a tots els tractats internacionals dels quals Espanya és firmant. Així, doncs, els promotors de la marxa a Ginebra volen que el Consell dels Drets Humans de l’ONU sigui conscient que l’estat espanyol vulnera els compromisos internacionals que subscriu i que reconeixen el dret de l’autodeterminació dels pobles, en negar aquest dret a Catalunya.

La carta, que té el suport d’una vuitantena d’entitats sobiranistes, és signada pel portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, l’ex-conseller de la Generalitat Agustí Bassols i Aureli Argemí, president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètinques i les Nacions (CIEMEN). Prescisament, la col·laboració d’aquesta darrera entitat ha estat clau per obrir contactes amb l’ONU i, tal com Canela reconeix, ho continuarà essent: ‘Confiem molt en la gestió de la gent del CIEMEN per aconseguir una futura intervenció a l’ONU’. I és que el portaveu de la plataforma augura més accions d’aquest estil, que busquen internacionalitzar la causa nacional catalana fins els màxims organismes.

Tot i que la carta, ja la va lliurar oficialment dimecres passat un membre del CIEMEN, el presdient del Consell de Drets Humans, el flamenc Alex Van Meeuwen, en recollirà una versió simbòlica al final de la manifestació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any