Montilla no convenç Rajoy de renovar el Tribunal Constitucional

  • El president alerta d'una 'fractura difícilment reparable entre Catalunya i Espanya' si hi ha sentència del TC · Avisa que la reforma de la llei de caixes ha de respectar el model i les competències catalanes

VilaWeb
Redacció
06.05.2010 - 14:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Montilla i Mariano Rajoy mantenen les mateixes posicions distanciades respecte del recurs d’inconstitucionalitat contra l’estatut català presentat pel PP i la petició de renovació del tribunal que ha demanat el Parlament de Catalunya. Montilla no ha convençut pas Rajoy d’avenir-se a renovar-lo ni de retirar el recurs. Ara, després de la reunió, el president del PP ha dit que proposaria al congrés que es recuperi el recurs previ d’inconstitucionalitat per als estatuts reformats, perquè el TC els sancioni abans no siguin sotmesos a referèndum.

Amb tot, Rajoy no ha admès pas que la situació actual en què es troba l’estatut, pendent d’una sentència quan ja fou aprovat a les corts espanyoles i en un referèndum, fos anòmala. Ans al contrari, ha recordat que el TC forma part de les regles del joc acceptades per la constitució i que el PP acceptaria la sentència. De fet, Rajoy ha demanat que s’acordi i es dicti una sentència tan aviat com sigui possible. Ha refusat, doncs, els dubtes sobre la legitimitat del tribunal que li ha plantejat José Montilla.

El president de la Generalitat ha instat Rajoy a evitar una ‘fractura difícilment reparable’ en les relacions entre Catalunya i Espanya que comportaria una sentència negativa el Constitucional. 

Preservar el model de caixes i les competències catalanes

Montilla ha advertit que la reforma de la llei de caixes d’estalvi que van acordar impulsar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy, ha de respectar el model català de caixes i les competències de la Generalitat en aquesta matèria. Tot i això, Montilla ha dit que cal esperar quina és la proposta concreta d’una reforma que ha qualificat de ‘necessària’. Sobre la possibilitat d’incorporar-hi quotes participatives amb drets polítics, Montilla ha dit que poden existir, però que han de ser ‘minoritàries’ per tal de poder salvaguardar el model català i perquè és contrari a la privatització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any