Tres morts en els greus disturbis a Atenes

  • La multitudinària manifestació contra el pla d'austeritat grec ha acabat amb incidents entre policia i manifestants, que han incendiat una sucursal bancària · El primer ministre Papandreu i el president del Consell Europeu lamenten les morts d'avui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.05.2010 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com a mínim tres persones s’han mort en un incendi en un edifici del centre d’Atenes, causat per alguns dels participants en la manifestació, que ha acabat amb greus enfrontaments entre la policia i els manifestants (vídeo). ‘Hem trobat tres persones mortes a l’edifici incendiat’, han dit els bombers en un comunicat. Alguns protestants han llançat pedres i còctels molotov contra sucursals bancàries i els antidisturbis han respost amb gasos lacrimògens.

Els greus disturbis arribaven després de la manifestació més concorreguda a Atenes des que va esclatar la crisi i amb què els treballadors protestaven contra el pla d’austeritat grec, coincidint amb la jornada de vaga general que té l’activitat econòmica i els serveis de tot Grècia parats.

El primer ministre grec, Georgios Papandreou, ha lamentat la mort de les tres persones. En una intervenció al Parlament, Papandreu ha assegurat que els responsables d’haver provocat el foc seran portats a la justícia. ‘Estem profundament consternats per la mort injusta d’aquestes tres persones, que han estat víctimes d’un acte d’assassins’, ha declarat Papandreu. També el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha lamentat les morts.

Vaga general

Per mor de la vaga no solament han tancat els organismes públics, sinó també els col·legis, el transport públic i els hospitals i tots els serveis generals, de manera que tan sols funcionen les urgències. També han tancats els ports, les estacions de tren i els aeroports de tot el país, amb tots els vols des de Grècia o cap a Grècia anul·lats.

La UE i l’FMI va acordar diumenge de prestar 110.000 milions d’euros al govern grec, en canvi que Grècia estalviés 30.000 milions d’euros i reduís el dèficit públic d’un 14,6% a un 3% amb vista al 2014. Amb aquesta finalitat el govern grec ha aprovat un pla d’austeritat que inclou l’augment d’un 23% de l’IVA i del 10% dels carburants i de l’alcohol; la supressió de les pagues extres i la congelació del sou dels funcionaris durant els tres anys vinents; finalment, té previst d’allargar l’edat de jubilació fins als seixanta-set anys. Un pla d’austeritat que, a més, agreujarà la recessió de Grècia, on l’economia no començarà a créixer fins el 2012.

Pel govern grec, aquestes mesures d’austeritat són l’única manera d’evitar la fallida del país. Però els treballadors grecs no ho veuen pas igual. Es queixen que hagin de pagar ara ‘la crisi del sistema capitalista’ i, a més, no saben què passarà si, malgrat aquest pla d’austeritat, Grècia no se’n surt.

Ahir uns quatre mil funcionaris del sector públic grec ja es van manifestar pels carrers d’Atenes. La manifestació, en què van participar funcionaris de molts sectors, es va fer davant el parlament i s’hi podien llegir proclames com aquesta: ‘Mai! Nosaltres no pagarem mai per la Unió Europea ni pel Fons Monetari Internacional’.

Demà els diputats votaran al parlament el pla d’austeritat. Sembla que solament el Partit Socialista, amb majoria absoluta, votarà favorablement.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any