110.000 milions d’euros per a Grècia

  • L'Eurogrup activa el pla de rescat en canvi que el govern grec apliqui unes mesures d'austeritat impopulars i que agreujaran la recessió

VilaWeb
Redacció
03.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’economia de la zona euro, l’Eurogrup, van activar (pdf) ahir el pla de rescat de Grècia, amb una contribució de 110.000 milions d’euros. D’aquests, 80.000 seran aportats per estats de la UE i 30.000, pel Fons Monetari Internacional (FMI). En canvi d’aquests diners, Grècia s’ha compromès a estalviar 30.000 milions d’euros, mercès a un pla d’austeritat que encara agreujarà més la recessió del país. ‘El sacrifici és dur, però necessari’, deia el primer ministre grec, Giorgios Papandreu, en vist que els sindicats es revoltaven contra el pla d’austeritat.

El govern grec s’ha compromès a reduir el dèficit públic del 14,6% de l’any passat a menys del 3% el 2014. A tal fi aplicarà mesures d’austeritat com l’augment d’un 23% de l’IVA i del 10% dels carburants i l’alcohol; suprimirà les pagues extres i congelarà el sou dels funcionaris durant els tres anys vinents; finalment, allargarà l’edat de jubilació fins als seixanta-set anys. Ara, el pla d’austeritat agreujarà encara més la recessió de Grècia, amb una economia que baixarà un 4% el 2010 i un 2,6% el 2011, i que no començarà a créixer (un 1%) el 2012.

Papandreu estima que els diners que rebrà Grècia aquests tres anys bastaran per cobrir les despeses del trienni 2010-2012, perquè en la situació actual ‘el país no està en condicions de tornar a finançar els 60.000 milions d’euros anuals que li calen als mercats internacionals… És un paquet d’ajut sense precedents, que requereix un esforç també sense precedents del poble grec’, va dir, bo i insistint que, sense aquest sacrifici, el país aniria a parar irremissiblement a la fallida.

Crida a la vaga general

Però els sindicats i molta gent no ho veu pas igual, perquè entenen que han de pagar els plats que uns altres han trencat. Per això volen fer una vaga general de vint-i-quatre demà passat. La tensió es palpa als carrers de Grècia des de fa mesos. I encara es va palpar més en les manifestacions del Primer de Maig, que van acabar amb topades entre manifestants i policia, o ahir, que va esclatar una bomba en una sucursal atenesa del banc britànic HSBC, que no va causar grans mals.

Últims serrells

El pla de rescat de Grècia ha estat negociat per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i l’FMI. Els caps d’estat i de govern es reuniran divendres per fer una primera avaluació de la tramitació dels préstecs estatals. I el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va assegurar que les autoritats gregues ja tindrien els diners el 19 de maig, que és quan venç un important deute públic de Grècia.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any