‘La jutgessa no podia fer altra cosa que arxivar el cas’

  • Queda sobresegut el cas dels penedesencs encausats per recollir signatures a favor del dret de decidir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.05.2010 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas dels penedesencs imputats de delicte electoral per recollir signatures a favor del dret a decidir a Vilafranca del Penedès ha estat arxivat, segons que han comunicat els advocats als dotze encausats. ‘Era de calaix que la jutgessa arxivaria el cas’, diu a VilaWeb Xavier Navarro, regidor per la CUP a Vilafranca del Penedès i un dels encausats, que explica que la magistrada no podia fer altra cosa, sobretot tenint en compte que la fiscalia va demanar l’arxivament setmana passada.

De fet, fa dos mesos que van declarar davant la jutgessa i en van sortir força optimistes. Allí van insistir que en la recollida de signatures no demanaven el vot per ningú ni eren a prop de cap col·legi electoral. Finalment, la fiscalia va demanar a la jutgessa, que havia obert el cas i havia enviat els mossos a les meses de signatures, que arxivés el cas.

Els fets es remunten a l’abril del 2008, quan la campanya ‘Decideixo Decidir’ reclamava competències ‘plenes’ perquè la Generalitat pogués convocar referèndums sense l’aprovació prèvia del govern espanyol. Coincidint amb la jornada d’eleccions a les corts espanyoles, es van muntar a moltes viles del país taules per recollir signatures. Mentre que les juntes electorals de Lleida i Girona no ho van prohibir pas, sí que ho van fer les de Barcelona i Tarragona. Tanmateix, els voluntaris van decidir muntar les taules, ja que consideraven que aquest acte no interferia per a res en la jornada electoral.

De tots els punts de recollida de signatura, només en un s’hi van presentar els mossos d’esquadra, per demanar als voluntaris que s’identifiquessin. Era a Vilafranca del Penedès, per ordre de la jutgessa d’instrucció número 2, que va encausar dotze persones, entre les quals hi havia membres de Reagrupament, d’ERC i el regidor de la CUP.

‘Ho tornaria a fer’, diu Navarro, que defensa el dret de decidir i la legitimitat de fer-ho aquell dia. A més, explica que el més greu de tot plegat és que la jutgessa l’hagués pogut inhabilitar del càrrec electe pel fet de recollir signatures pel dret de decidir: ‘Es demostra que hi ha una persecució contra la gent que qüestiona el sistema establert’, afirma.

Cal recordar que a final de gener, tots els grups de l’Ajuntament de Vilafranca excepte el PP (CiU, PSC, CUP, ICV i ERC) van aprovar una moció per demanar l’absolució dels dotze encausats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any