Castells: ‘Catalunya és més important que la vinculació del PSC amb el PSOE’

  • El conseller demana unitat dels partits catalans al congrés per defensar l'estatut · Montilla i Rajoy es reuniran dijous a Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.04.2010 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha dit que treballaria ‘a fons’ perquè els vint-i-cinc diputats del PSC al congrés espanyol i la resta de diputats catalans defensin l’Estatut a la cambra malgrat que això suposi desmarcar-se del PSOE: ‘És molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE, per descomptat’, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio (àudio). Castells també ha retret al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la seva actitud respecte l’Estatut: ‘Em sorprèn veure com el senyor Zapatero parla d’aquesta qüestió com si no anés amb ell’, ha dit.

Castells ha fet una defensa aferrissada del front comú català al congrés espanyol. ‘Voldria que aquesta unitat que s’ha expressat al parlament s’expressi amb tota la seva força al congrés’, ha reclamat (àudio), i ha afegit: ‘Hem de respectar i fer-nos respectar, i jo treballaré a fons perquè així sigui’. Per Castells, cal que tots els partits catalans vagin a l’una i es deixin ‘de lluites tàctiques i partidàries’.

Zapatero ha respost Castells retraient-li ‘manca de lleialtat institucional’. Per la seva banda, la vice-presidenta espanyola, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha dit que l’executiu respectava però no compartia la resolució del Parlament de Catalunya perquè considera que el TC té ‘plena legitimitat’ per deliberar sobre l’Estatut ‘amb independència de la seva composició’.

Montilla i Rajoy es reuniran dijous a Barcelona

Justament per parlar de la renovació del Tribunal Constitucional (TC) espanyol que proposen la majoria de partits catalans, es reuniran dijous al Palau de la Generalitat el president català, José Montilla, i el president del Partit Popular espanyol, Mariano Rajoy. La reunió va anunciar-se ahir, el mateix dia que el Parlament de Catalunya aprovava la resolució de resposta al TC, pactada per CiU i PSC. Al ple, hi votaren favorablement ICVEUiA i Esquerra. De totes maneres, Esquerra no la va voler signar per coherència, per tal com s’havia oposat a l’aprovació de l’estatut actual. La resolució tingué 116 vots favorables (PSC, CiU, ERC i ICV) i 15 de contraris (PP i Ciutadans).

El primer punt de la resolució concerneix la legitimitat i constitucionalitat de l’estatut de Catalunya. El segon insta els presidents del congrés i del senat d’Espanya a renovar el tribunal. El tercer demana al TC que constati la seva incompetència i incapacitat per a dirimir sobre l’estatut, com volia CiU. Finalment, postula una reforma de la llei orgànica del TC per tal que magistrats amb el mandat caducat no puguin continuar exercint el càrrec.

Ara, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja s’ha oposat tant a la reforma de la llei com a la del tribunal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any