El TC admet a tràmit el recurs contra el FROB

  • El Consell Consultiu ja va dir a l'agost que el decret llei infringia l'estatut

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Generalitat de Catalunya contra la normativa del Fons de Restructuració Ordenada bancària (FROB). També ha admès els recursos dels governs de Madrid, Galícia i Extremadura i els ha unificats tots quatre en un sol procediment, car tots impugnen el decret-llei de restructuració bancària. Els quatre governs querellants al·leguen que la normativa del FROB envaeix les competències autonòmiques i atempta contra el model de gestió de les caixes d’estalvi.

La Generalitat considera que el punt vuitè del decret llei que estableix les condicions d’aplicació del FROB envaeix competències fixades pel nou estatut perquè deixa als governs autonòmics un paper residual en els processos de fusions de caixes i dóna l’última paraula al Banc d’Espanya. Això xoca amb el text de l’estatut, que dóna plenes competències a la Generalitat en matèria de caixes.

Ja a l’agost el Consell Consultiu de la Generalitat va concloure que el FROB infringia l’estatut. El FROB també és vist amb recel per sindicats de caixes i per alguns sectors econòmics i socials del país perquè és un préstec que cal retornar en un termini de cinc anys. Si les entitats no ho fan, els diners esdevenen quotes participatives que seran controlades pel Banc d’Espanya, situació que suposa un major control del govern espanyol sobre les entitats. Els sindicats també veuen amb temor que aquestes quotes participatives acabin essent comprades pels bancs, cosa que interpreten com un primer pas vers la privatització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any