PSC, CiU, ERC i ICV signen junts en favor de TV3 al País Valencià

  • ACPV ja ha recollit gairebé les 500.000 signatures necessàries per a tirar endavant la ILP

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 12:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha portat avui al Parlament de Catalunya la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, en què es recullen les signatures per a tirar endavant una llei que reguli i permeti les emissions de TV3 al País Valencià. El portaveu del PSC, Miquel Iceta; de CiU, Felip Puig; d’ERC, Anna Simó; i d’ICV, Dolors Camats han donat suport a la ILP en un acte conjunt en què han signat per les emissions de TV3 al País Valencià, acompanyats del president d’ACPV, Eliseu Climent, i de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals.

‘És un gest molt important, per l’excepcionalitat i per la unitat dels partits’, destaca a VilaWeb el portaveu d’ACPV, Toni Gisbert, que explica: ‘Es tracta de la concreció de l’acord a què va arribar la junta de portaveus al febrer. Ara els partits han aparcat la pre-campanya i no només donen suport explícit a la ILP sinó que també fan una crida perquè la gent col·labore aquests últims dies de campanya’.

Eliseu Climent ha qualificat la signatura de ‘simbòlica’ i ha dit que s’havia fet pensant en el ‘compromís dels partits catalans’ que a Madrid són ‘fonamentals’. Les entitat, ha explicat, ja ‘han complert’, ara cap que ‘també compleixin’ els partits, que són els qui finalment decideixen (àudio). Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit que amb aquesta iniciativa es reclamava que les institucions espanyoles compleixin els pactes internacionals signat (àudio).

Miquel Iceta ha dit que hi havia una ‘voluntat d’avançar plegats’ entre els diversos pobles que ‘comparteixen’ una llengua i cultura, i que això volia dir que havien ‘de compartir també les expressions dels mitjans de comunicació públics’. Per la seva banda, Felip Puig destacat la importància de la signatura, que demostrava que ‘des de diversos compromisos polítics’ es podien ‘defensar conjuntament aspectes importants’, no només pel català i la televisió pública, sinó també per la llibertat, la comunicació en un sentit ampli i la contribució al caràcter plurinacional de l’estat. Anna Simó ha afegit que era important ‘superar els errors de la transició i mirar cap a Europa,  únic marc que ens empara en aquesta directiva’. I Dolors Camats ha afirmat que hi havia ‘fronteres com aquesta que no tenen cap mena de sentit’.

D’ací a un mes i escaig, ACPV presentarà les signatures que hagi recollit. La xifra mínima perquè la ILP tiri endavant és 500.000, però Gisbert diu que ja gairebé hi han arribat i que treballen per aconseguir-ne 550.000 i tenir, així, un marge d’error d’un 10%. El termini per entregrar les signatures acaba el 24 de juny. Després hi haurà quinze dies per fer el recompte i mig any perquè entri al congrés dels diputats i comenci el procediment legislatiu.

La Generalitat continua posant traves

Mentrestant, cada cop hi ha menys valencians que poden veure TV3. Ahir, per exemple, es van quedar sense poder veure el partit del Barça: ACPV va rebre un requeriment notarial de Canal 9, que feia valer els seus drets d’emissió de partits de futbol i pel·lícules estrangeres i amenaçava amb una denúncia: ‘Suposava un càstig econòmic molt elevat’, diu Gisbert, que critica que ‘això no s’adiu amb la suposada voluntat de diàleg de la Generalitat’, la qual no ha fet cap gest per mirar d’arribar a un acord. És més, segons que explica el portaveu d’ACPV, ara el govern de Francisco Camps ha començat a tancar repetidors municipals. És el cas del municipi de Catí (Alt Maestrat), on fins ara veien TV3 perquè l’Ajuntament va invertir en un repetidor. Però ara la Generalitat l’ha amenaçat amb obrir un expedient si no tancava les emissions. 

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any