S’ha mort l’alpinista mallorquí Tolo Calafat, atrapat a l’Annapurna

  • L'helicòpter no el va poder rescatar pel mal oratge

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alpinista mallorquí Tolo Calafat s’ha mort avui a l’Annapurna (8.091m), on ha restat atrapat tres dies després de fer cim. A primera hora d’aquest matí ha deixat de respondre a les trucades dels seus companys d’expedició. Calafat va haver d’aturar-se a descansar, a uns 7.500 metres, perquè se sentia fatigat, i presentava un edema cerebral i símptomes de congelació. Ahir un xerpa va mirar de localitzar-lo sense èxit i més tard un helicòpter de l’exèrcit del Nepal va provar de rescatar-lo, però la manca de visibilitat a causa del mal oratge ho va impedir, com s’explica en aquesta web de l’aragonès Carlos Pauner, un dels seus companys d’expedició.

Aquest matí l’helicòpter ha sobrevolat la zona on presumptament es trobava Calafat, que ha passat la nit a la intempèrie a 7.500 metres i en plena nevada, però no l’ha trobat. Calafat s’ha donat per mort, car es considera altament improbable que es mantingui amb vida.

El basc Juanito Oiarzábal, el romanès Horia Calibasanu i el propi Pauner van poder ser traslladats del camp 4 (7.100m) fins al campament base. Oiarzábal té petites congelacions a les extremitats i Pauner pateix pèrdues temporals de visió i un estat general també dèbil.

Pauner, juntament amb la resta d’expedicionaris, entre els quals hi ha el basc Juanito Oiarzábal i el romanès Horia Calibasanu, és al camp 4 (7.100m). Tots tres tenen petites congelacions a les extremitats, pèrdues temporals de visió i un estat general també dèbil.

Oiarzábal acusa Oh Eun-Sun de no ajudar en el rescat

Oiarzábal ha dit, també, que tant ell com la resta de membres de l’expedició van oferir diners als xerpes de la sud-coreana Oh Eun-Sun (sis mil euros a cadascun), que justament acabava de fer cim i de convertir-se en la primera dona que feia els catorze vuit mils, perquè pugessin a rescatar Calafat. Els xerpes, però s’hi van negar. Oiarzábal n’ha culpat la sud-coreana, de qui diu que no va ser ‘prou seriosa amb els seus xerpes, que obeeixen les seves ordres’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any