Grècia necessita 120.000 milions d’euros en tres anys

  • L'agència Standard & Poor's diu per primera vegada que el deute grec és un 'bo escombraria' i que les opcions del govern grec són molt limitades · L'FMI preveu una recuperació dolorosa i difícil per a Grècia

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El paquet d’ajut de la zona euro i del Fons Monetari Internacional (FMI) a Grècia oscil·larà entre 100.000 i 120.000 milions d’euros en tres anys, una xifra molt superior als 45.000 milions compromesos fins ara. El càlcul el va fer públic ahir el director gerent de l’entitat, Dominique Strauss-Kahn, en una reunió amb diputats alemanys. Juergen Trittin, cap parlamentari dels Verds, va revelar que durant la reunió al Reichstag s’havia dit als legisladors alemanys que Grècia es trobaria eliminada ‘de facto’ del mercat per un període de tres anys. A la reunió, també hi van assistir el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, i el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble.

L’FMI pronostica una recuperació dolorosa i difícil a Grècia

El director gerent del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn, defensa el paper de la institució en l’operació d’ajut a Grècia, perquè sense aquest suport els grecs ‘entrarien en una situació insostenible’. Per Strauss-Kahn, serà un procés difícil: ‘Cal que els grecs tinguin en compte que la recuperació dels seus comptes públics, després de molts anys d’errors irresponsables, serà dolorosa i difícil.’

Strauss-Kahn (FMI) i Jean-Claude Trichet, president del Banc Central Europeu (BCE), van ser ahir a Alemanya per reunir-se amb els grups parlamentaris del parlament alemany i amb la presidenta, Àngela Merkel. Els responsables d’aquestes dues institucions econòmiques miren de convèncer el govern de Berlín del pla de recuperació de l’economia grega amb la participació de l’FMI.

La rebaixa de la nota del deute de l’estat espanyol torna a fer caure la borsa

L’agència de qualificació creditícia Standard & Poor’s va rebaixar ahir la nota del deute espanyol a llarg terme: de ‘AA+’ a ‘AA’ amb perspectiva negativa. Aquesta rebaixa deixa oberta la possibilitat de noves retallades d’avaluació a terme mitjà. La notícia va tenir impacte en els mercats borsaris, especialment a la borsa de Madrid, que va tancar amb pèrdues del 2,99%.

Feia tot just un dia que la qualificadora de riscos havia relegat el deute grec a la categoria de ‘bons escombraria’ i havia rebaixat dos graus la de Portugal: de ‘A+’ a ‘A-‘, amb una perspectiva negativa en tots dos casos.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any