La participació el 25-A fou del 17,4%, no del 20%

  • Confusió perquè la Coordinadora no destria les dades finals de participació del 25-A, ans les barreja amb les de les tandes anteriors

VilaWeb
Redacció
29.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La participació en el referèndum del 25-A va ser del 17,4%, no pas del 20%. Ara, com que, la nit electoral, la Coordinadora nacional va parlar reiteradament d’un 20%, i mai del 17,4%, els mitjans i les agències de premsa vam entendre que el 20% corresponia a la participació del 25-A. (VilaWeb, en aquest article, parlava del 20%, una participació un punt inferior a la del 28F, com va fer els altres mitjans.)

Sigui com sigui, la Coordinadora no va esmentar mai el 17,4%, que és la dada correcta, i que la web de Decidim.cat va ser la primera a publicar, dilluns a la matinada. Tot i amb això, a l’hora de redactar aquest article encara no apareix a la web de la Coordinadora, que, en tots aquests dies, ni tan solament ha esmenat les informacions publicades diumenge pels mitjans. Aquestes informacions atribuïen el 20% a la participació concreta de diumenge, i no pas, com corresponia, a la mitjana de les tres tandes de referèndums.

En les tandes anteriors sempre s’havia precisat la participació concreta de cada una, i això diumenge no es va fer, de manera que les dades es van interpretar malament. Uriel Bertran va explicar ahir a VilaWeb: ‘Ho vam fer així comunicativament, perquè volíem ressaltar la dada del mig milió de vots.’ Alhora, va comentar que hi havia hagut dificultats informàtiques que van complicar el processament dels vots.

En concret, les dades definitives es van retardar perquè un entrebanc informàtic de Decidim.cat va fer que els nombres no arribessin puntualment. El portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, va admetre aquella mateixa nit que hi havia hagut una fallada del sistema que complicava el recompte de molts municipis. De totes maneres, Fàbrega va precisar a VilaWeb que l’error s’havia pogut esmenar i que a quarts de dues de la nit ja tenien les dades definitives, segons les quals la participació total havia estat del 17,41%. ‘Potser hi havia qui tenia interès a dir el 20%, però, per mi, amb el 17,4%, la valoració continua essent positiva’.

La dades totals i singulars de cada municipi es poden comprovar a la web de Decidim.cat i en aquest document de VilaWeb per a analitzar la realitat del vot. Ara, la web de la Coordinadora Nacional ofereix barrejades les dades de les dues tandes de consultes anteriors i les del 25-A i, des d’ahir, el nombre total de vots de diumenge: 232.000.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any