Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  27.04.2010  19:08

Zapatero es nega a canviar la llei del TC, com demanen Mas i Montilla

Mas i Montilla han acordat una resposta al TC avui al matí · ERC hi dóna suport, però no el signa i CiU, sorpresa, diu que tampoc no la signarà

Men?ame
 

El president del govern espanyol, José Luis Roríguez Zapatero, s'ha negat a canviar la llei orgànica del Tribunal Constitucional, com volen demanar PSC i CiU, amb l'argument que això seria esmenar-li la plana. També ha dit que respectava l'acord PSC-CiU, però ha demanat que deixessin treballar el tribunal fins que no hagi redactat una sentència. Zapatero ha negat que hi hagi cap crisi institucional, com insinuava ahir María Emília Casas, però que s'avindrà a una renovació del TC quan sigui possible d'arribar a un acord amb el PP.

José Montilla i Artur Mas han acordat avui una resolució, que demà es votarà al parlament, per a contestar políticament el Tribunal Constitucional espanyol. La resolució acordada demana que el congrés i el senat renovin els magistrats del TC; que el tribunal es declari incompetent per a pronunciar-se sobre l'estatut; i que es reformi la llei orgànica que regula el TC. ERC no l'ha volguda signar, per més que la votarà, i això en fa perillar l'aprovació.

Segons fonts de CiU, Mas es pensava que Montilla negociava en nom del tripartit, però ERC ha dit que el seu grup parlamentari no signaria la proposta de resolució per coherència amb el seu no al referèndum de l'estatut, considerat poc ambiciós. Per això, diu, ara no pot signar una proposta de resolució que sí que han de signar els partits que el defensen: CiU, PSC i ICV. En canvi, no s'oposarà a cap acció unitària per respecte al sí majoritari del referèndum.

Vist el gest d'Esquerra, que ha sobtat CiU, Artur Mas, creu que la resolució conjunta perilla i per això ha demanat a Montilla que posi ordre dins el tripartit. I Montilla ha explicat que, si ERC no signava l'acord, tampoc no el signaria CiU. Per això ha demanat a tots dos grups que prioritzessin 'els interessos de país als de partit'. Miquel Iceta ha dit que 'no entenc ni comparteixo la posició d'ERC en aquest punt'.

Els termes de l'acord

El primer punt de l'acord reitera la legitimitat i constitucionalitat de l'estatut de Catalunya. El segon punt insta els presidents del congrés i del senat espanyols a renovar el tribunal. El tercer demana al TC que es declari incompetent i incapacitat per a dirimir sobre l'estatut, com demanava CiU. El quart propugna una reforma de la llei orgànica del TC de manera que magistrats amb el mandat caducat no puguin continuar actuant-hi.

En aquest últim punt CiU ha suavitzat l'exigència de portar el debat al congrés, i s'ha conformat a portar-lo al senat. D'aquesta manera, el PSC, que té grup propi conjunt amb ERC i ICV a la cambra alta, esquivaria la incòmoda situació d'haver de trencar la disciplina de vot del PSOE al congrés, on no té grup propi. Tanmateix, l'acord tampoc no exclou del tot les 'altres cambres', a més del senat.  

La resolució, l'hauria de votar i aprovar el ple del parlament que comença demà.

Men?ame