Alemanya i França condicionen el pla d’ajut a Grècia

  • Les dues economies pesants de la Unió Europea es resisteixen a acceptar el pla sense acordar unes condicions prèvies

VilaWeb
Redacció
27.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, ha assegurat aquest cap de setmana que els països involucrats en el pla d’ajut a Grècia ‘serien a temps d’establir un acord per a satisfer les necessitats d’aquell país’. L’11 d’abril els països de la Unió Monetària van acordar a Brussel·les els detalls del pla d’ajut, consistent en 30.000 milions d’euros aportats pels països membres i en 15.000 milions de l’FMI. Ara, França i Alemanya objecten al projecte i es neguen a donar un xec en blanc a Grècia.

‘Grècia serà capaç de finançar el seu deute públic sense dificultats’, va dir el ministre de finances grec, George Papakonstantinou, a la cimera de l’FMI i del Banc Mundial, tinguda aquest cap de setmana a Washington, amb assistència dels ministres de finances.

Alemanya exigeix plans d’estalvi creïbles

La cancellera alemanya Angela Merkel va aclarir ahir que Alemanya ajudaria Grècia quan aquell país presenti ‘les condicions i els requisits necessaris’. Segons Merkel, ‘s’ha de negociar un pla d’estalvi creïble’ entre Grècia, la Comissió Europea i l’FMI. Cal tenir en compte que Alemanya hauria de fer-se càrrec d’uns 8.400 milions d’euros, uns diners que el govern de Berlín ja ha avisat que no arribarien pas abans de principis de maig. Per un altre costat, Merkel ha rebut pressions aquests darrers dies del principal partit de l’oposició, els socialistes de l’SPD, i dels socis de govern, els liberals de l’FDP, que exigeixen la participació dels bancs en el pla de rescat, perquè ‘no es poden imaginar’ un projecte de rescat de Grècia sense intervenció dels bancs.

França avisa que vigilarà Grècia

França, l’altre gran pes de l’economia europea, també és rebeca a aplicar el pla d’ajut. Els francesos haurien d’aportar-hi 6.300 milions d’euros, suma que hauria d’aprovar el parlament francès el dia 3 de maig. La ministra de Finances francesa, Christine Lagarde, va definir el pla d’ajut a Grècia en termes ‘d’un còctel d’indulgència i de molt de rigor’, i va assenyalar que tots els països que participaven en el pla de rescat ‘seguirien de molt a prop els progressos’ d’aquell país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any