El rei de Bèlgica accepta la dimissió de Leterme

  • Han fracassat els intents de mediació entre les comunitats francòfona i neerlandòfona

VilaWeb
Redacció
26.04.2010 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rei Albert II de Bèlgica ha acceptat avui la dimissió del primer ministre, Yves Leterme, després que hagin fracassat els intents de mediació entre les comunitats flamenca i valona que s’havien posat en marxa fa pocs dies per la nova crisi en el Govern.

Les tensions van portar dijous passat els liberals flamencs a abandonar el govern de coalició i forçar la dimissió de Leterme. ‘El rei ha acceptat la dimissió del Govern que el primer ministre li va presentar dijous passat 22 d’abril i demana al Govern que es mantingui en funcions’, segons resumeix un comunicat emès avui per la casa reial belga.

Unes hores abans, el ministre de Finances i líder dels liberals valons, Didier Reynders, ha renunciat a continuar les tasques de mediació per a les quals va ser designat aquest cap de setmana pel monarca, amb l’objectiu de refer la coalició de Govern formada per cinc partits que van trencar els liberals flamencs (Open VLD) en abandonar l’executiu federal.

El detonant de la crisi són les tensions entre francòfons i neerlandòfons pels drets lingüístics d’un districte electoral de la rodalia de Brussel·les. Es tracta d’una disputa no resolta des de fa dècades però que els flamencs volen decidir ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any