Els observadors internacionals destaquen la rigorositat i validesa de les consultes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.04.2010 - 20:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cinquantena d’observadors internacionals que han participat en les més de dues-centes consultes sobre la independència n’han destacat la validesa democràtica. El grup d’observadors desplaçat a Manresa per supervisar el desenvolupament democràtic de la consulta han destacat la ‘rigorositat’ que han vist al llarg de la jornada a les meses que han visitat. El flamenc Pieter Vandernoere, president del Vlaamse Volksbeweging, ha felicitat els organitzadors per la tasca feta i ha explicat que està ‘profundament impressionat’ per la cultura democràtica de Catalunya, que sovint s’oblida a la resta d’Espanya. I, en visitar la Sagrada Família de Barcelona, ha dit que és una metàfora de la voluntat popular per tirar endavant objectius ambiciosos. El dirigent independentista basc Tasio Erkizia, per la seva banda, ha explicat que en les visites que ha fet el seu grup als col·legis els ha sorprès la gran quantitat de voluntaris treballant i el control escrupolós de cadascun dels vots per garantir la qualitat democràtica del referèndum.

Per Erkizia, la consulta aprofundeix l’essència democràtica i ha estat un exemple per a Euskal Herria. Tot això, ho ha dit en una compareixença a Manresa, on ha volgut en primer lloc felicitar tots els organitzadors d’aquest acte democràtic’: ‘El que percebem és una gran i molt bona organització, un ambient normal i lúdic d’exercici democràtic i, per tant, cal felicitar tots els que treballen en aquest esdeveniment important per al futur de Catalunya i també d’Euskal Herria’. Segons ell, les consultes són exemplars ‘perquè són una iniciativa ciutadana, àmplia i plural, i representen una manera de recuperar i reinventar la democràcia, que tant parla del poble, però que actua sense el poble’. En aquest cas, es planteja la confrontació que hi ha entre Catalunya (i Euskal Herria) i Espanya. Erkizia creu que cal articular mecanismes perquè la ciutadania doni la seva opinió: ‘Estem convençuts que la solució a la confrontació és donar l’opció que el poble basc pugui decidir el seu futur, com ho fa ara Catalunya, de moment de manera simbòlica, però que es convertirà en efectiva. És un camí no a copiar, però sí per aprendre’n’.

Iñaki Agirrezabalaga, batlle de Zumaia i membre d’Eusko Alkartasuna (EA), també hi veu models d’inspiració. Ha dit que ha vingut a Catalunya a observar la feina que s’hi fa ‘perquè a Euskal Herria es pugui fer una iniciativa semblant’. Segons el representant d’EA, ‘davant una iniciativa democràtica i pacífica, que sorgeix de la voluntat popular, l’estat es troba totalment desarmat per contestar-hi’.

En aquesta tercera tongada de referèndums, la comissió internacional de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència ha convidat el nombre d’observadors internacionals més important, una cinquantena, que ha permès que n’hi hagués a totes les comarques on s’han fet consultes. La majoria provenien de nacions sense estat europees com ara Còrsega, Escòcia, Flandes (entrevista a VilaWeb TV amb l’eurodiputat flamenc Jan Jambon), Euskal Herria, Sardenya i Sicília. Però també n’hi ha hagut de la Cabília, del Quebec, de Nova Caledònia i de Puerto Rico, amb la presència d’Edgardo Vázquez, que va ser el director electoral de la campanya de Barack Obama en aquest país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any