Les tres tandes de consultes apleguen mig milió de vots

  • La participació ha estat del 20,2%, amb un 92,2% de vots a favor i un 5,3% de contraris a la independència · Olot i Valls, les capitals de comarca amb més participació, amb més d'un 26%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.04.2010 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de 265.000 electors han votat sobre la independència en algun dels 212 municipis que han convocat una consulta popular; en total, un 20,2% de l’electorat. És un punt inferior a la participació del 28-F, però el volum de població convocat i el tamany de les ciutats era aquesta vegada més gran i hi havia capitals de comarca, que han tingut un èxit de participació desigual: Olot i Valls, del 26%, i Lleida, del 8,2%. A Reus, on ha votat el president del Parlament, Ernest Benach, hi ha hagut 14,7% de participació. El ‘sí s’ha imposat amb un 92,2% dels vots; el ‘no’ n’ha obtingut el 5,3%. Vegeu aquest debat de VilaWeb TV amb Josep M. Fonalleras i Josep M. Terricabras.

El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, després de saber-se els resultats de participació, també ha subratllat la transcendència de la jornada. I ha celebrat la dada de participació, malgrat admetre la dificultat de mobilitzar l’electorat en grans ciutats. Bertran també ha recordat que amb aquestes dades, sumades a les de les anteriors consultes, la participació total és d’un 22% i que això significa que en les tres tandes han votat més de mig milió d’electors sobre la independència. Després de l’experiència d’avui, Bertran ha dit que ja no fa por fer la consulta a Barcelona, prevista per al 10 d’abril de l’any que ve.

Bertran també ha destacat que la quantitat de vots afirmatius acumulats en les tres tandes, sobre un electorat de poc més de dos milions de possibles votants, té més suports que no quatre dels sis partits amb representació al Parlament de Catalunya: Ciutadans, ICV, PP i Esquerra. ‘El sí adopta una posició política de país forta i el nou consens ara és el dret de decidir’, ha declarat Bertran.

Càrrecs electes votant

En aquesta convocatòria ha destacat la presència de càrrecs electes de CDC i d’ERC votan a les respectives poblacions. Per part dels republicans han votat els consellers Jordi Ausàs, a la Seu d’Urgell, i Josep Huguet, a Manresa. I també ho ha fet Ernest Benach, a Reus, que ha declarat que la jornada d’avui era històrica. ‘És emocionant, especial i, a més, té un punt d’històric, davant de testimonis de diversos països i dels ciutadans de Reus, dipositar un vot en una consulta organitzada per la societat civil que planteja quin ha de ser el futur del país’, ha declarat Benach.

Huguet ha votat acompanyat del president d’ERC, Joan Puigcercós, que ha declarat que el Tribunal Constitucional era el ‘passat’ i que les consultes són el ‘present’ i el ‘futur’ del país i de les persones que s’han mobilitzat per la independència de Catalunya. Puigcercós ha demanat de nou a CiU, PSC i ICV que ‘preguin nota’ dels resultats de les consultes perquè ‘quan hi ha objectius comuns es pot treballar de forma conjunta’.

Per part de CiU, també han votat uns quants diputats: Carles Puigdemont ho ha ha fet a Girona, des d’on ha destacat les cues que hi havia per dipositar la papereta. En canvi, un altre gironí, el socialista Joaquim Nadal, ha dit que no votaria perquè considera que el procés ha aixecat unes ‘expectatives errònies’ i creu que aquests plantejaments s’han de fer ‘sobre la realitat i no sobre la ficció’.

També per part de CiU, Dolors Batalla ha votat a Valls, Santi Vila, a Figueres i Salvador Esteve, a Martorell. Esteve, que també és president de la Associació Catalana de Municipis, ha dit que votava afirmativament, però que no sap què votaria en una consulta oficial. També per part de CiU, ha votat, a Olot, el diputat al Congrés espanyol, Pere Macias.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any