VilaWeb TV: informatiu diari especial sobre les consultes del 25-A (III)

  • Visitem Reus, la segona ciutat més gran de la tercera tanda del referèndum, i entrevistem el politòleg Jordi Muñoz (UAB)

VilaWeb
Redacció
23.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb vuit-cents voluntaris i un centenar d’entitats adherides a la plataforma Reus Decideix, i sense el suport explícit de l’ajuntament, la capital del Baix Camp també exercirà de capital de les consultes de diumenge.Ja fa dies que a tota la ciutat hi ha una gran activitat al voltant de la consulta i que s’hi recull el vot anticipat. Ho expliquem en aquest vídeo, que també inclou una entrevista amb el politòleg Jordi Muñoz arran de l’estudi que ha fet amb el també politòleg Marc Guinjoan, ‘Votar independència. Organització i participació a les consultes obre la independència’.

Muñoz, de la UAB, i Marc Guinjoan, de la Universitat Pompeu Fabra, exposen en aquest estudi una visió més realista de la participació en els referèndums. Basant-se en els resultats del 13-D i del 28-F fan una estimació sobre la possible participació de diumenge, i la situen en un 16,78% de mitjana. Però subratllen que aquest percentatge no indica pas un efecte desmobilitzador, sinó una afluència de votants similar a la de les altres tandes de consultes, però en unes poblacions més ‘complicades’, per la dimensió que tenen i per les característiques sociològiques.

Llibres sobre l’independentisme; llibres sobre polítics

Aquesta tercera tanda de les consultes sobre la independència arriba just després de la diada de Sant Jordi, i en l’informatiu d’avui també destaquem alguns dels llibres de recent publicació que parlen sobre l’independentisme o, més concretament, sobre els referèndums. Alguns exemples: ‘El camí de la independència’ (la Campana), de Salvador Cardús; ‘El retorn dels catalans’ (Meteora), de Patrícia Gabancho; ‘La identitat de les nacions’ (Dèria), de Montserrat Guibernau; ‘Referènding. L’art de fer i guanyar referèndums’ (Llibres de l’Índex), de membres de la Lliga Anticolonial i ‘Declaració unilateral d’independència’ (Llibres de l’Índex), de Josep Pinyol, amb pròleg de Joan Carretero. Per cert, Carretero és el protagonista del llibre ‘Carretero. Retrat d’un metge que fa política’ (Acontravent), de Francesc Orteu.

Aquest Sant Jordi hi un quants llibres més que parlen de polítics, com ‘La màscara del Rei Artur’ (La Magrana), de Pilar Rahola, que fa un retrat d’Artur Mas, i ‘Descobrint Montilla. El somni català del president de la Generalitat (La Magrana), de Gabriel Pernau. I n’hi ha que són escrits pels mateixos polítics, com ‘#Política 2.0’ (Bromera), d’Ernest Benach i ‘Barcelona vista per un metge’ (Columna), de Xavier Trias.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any