Josep Melià, reelegit president d’UM amb el 68,4% dels vots

  • Se celebra avui el XII Congrés d'Unió Mallorquina a Manacor · Josep Melià vol recuperar la il·lusió i la credibilitat' per al partit · Els ex-consellers Ferrer, Grimalt i Cañellas s'autoexclouen de la direcció

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2010 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Meliá ha sigut escollit president d’Unió Mallorquina amb el 68,4% dels vots emesos pels 404 compromissaris presents al XII Congrés de la formació nacionalista. UM ha afirmat que vol començar una nova etapa i deixar enrere la crisi interna generada pels casos de corrupció que han afectat el partit i que han comportat l’encausament dels seus tres últims presidents, entre aquests la presidenta d’honor, Maria Antònia Munar, un càrrec que ha estat eliminat en aquest congrés. Melià ha dit que ‘a curt termini pensam dedicar-nos a fer oposició, conforme al nostre programa i en favor de Mallorca i de les Illes Balears’ i ha afirmat que no són ni volen ser un partit ‘frontissa’.

La reunió del màxim òrgan d’UM s’ha fet a Manacor i havia de servir, segons el president Josep Melià, ‘per dur a terme una revisió exhaustiva i a fons de les idees, estratègies i pràctica política’. Josep Melià diu que ‘el partit cercarà recuperar la il·lusió i la credibilitat davant els darrers aconteixaments ocorreguts en el si de la formació política’. La direcció de la formació nacionalista no es planteja, tanmateix, el congrés en clau de refundació sinó de rellançament i no és partidària de canviar les sigles. En tot cas des de l’actual executiva s’ha assegurat que totes les propostes en aquest sentit són escoltades i tingudes en compte.

Josep Melià ha presentat una llista de disset membres per a l’executiva i una altra de setanta per al consell nacional, que és el màxim òrgan entre congressos. Cap dels noms que proposa el nou president de la formació nacionalista pels nous òrgans de direcció del partit no està relacionat ni encausat en cap cas de corrupció. Els nous candidats al comitè executiu d’UM signifiquen una renovació total de cares al capdavant del partit i representen una expressió de les diverses ‘famílies’. El nucli central està format per Josep Melià com a president, Joan Monjo, de secretari general, i Catalina Julve, que continuarà fent de portaveu del partit.

El procés d’elecció dels nous membres de la direcció d’UM no ha estat exempt de controvèrsia, ja que per diversos motius no han volgut ser-hi presents tres ex-consellers al govern de les Illes com Ferrer, Grimalt i Cañellas, ni tampoc el batlle de Porreres, Bernat Bauçà, o el de Campos, Guillem Ginard. Curiosament, Bauçà ha caigut de les llistes malgrat ser l’autor de la ponència política que se sotmet a votació al congrés d’avui i que s’apuntava que seria un dels homes forts de la nova direcció. Algunes fonts apunten que la discrepància prové de l’inclusió al comitè executiu d’Antoni Pascual i Cristina Cerdó.

Amb tot, la nova direcció executiva està integrada per Josep Melià, Joan Monjo, Catalina Julve, Maties Baró, Joan Cerdà, Isabel Alemany, Antoni Salas, Joan Ribot, Joan Carles Verd, María José Rodríguez, Francisca Mora, Gabriel Serra, Joan Àngel Coll, Mar González, Tomeu Gili, Francisca Rosa Sampol i Miquel Àngel Llompart.

Aquesta llista la completen, com a membres nats, els portaveus del partit al Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, Antoni Pascual i Cristina Cerdó, respectivament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any