Otamendi: ‘Quan la sentència serà irrevocable, exigirem justícia’

  • L'Audiència espanyola va absoldre ahir els cinc acusats del cas Egunkaria de pertànyer a banda armada, set anys després del tancament del diari

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir els cinc directius del diari Egunkaria, processats fa set anys per un delicte de pertinença a banda armada, foren absolts. I ara hi ha la qüestió de les indemnitzacions pels danys personals, empresarials i socials del procés incoat per Juan Del Olmo. Es partits bascos s’han declarat satisfets de la decisió judicial, però demanen reparació pels danys causats.

Otamendi: ‘Una de les millors notícies per a Euskadi’

Pel director del diari Egunkaria, Martxelo Otamendi, la sentència absolutòria és ‘una de les millors notícies per a Euskadi d’aquests últims anys’; confirma que els encausats són innocents, però també ‘el projecte i l’empresa Egunkaria, lectors, accionistes, col·laboradors i tots els altres implicats en el diari. (…) Quan la sentència serà ferma i irrevocable, exigirem justícia, i justícia vol dir reparació personal als cinc processats, reparació col·lectiva als treballadors del diari i reparació econòmica a l’empresa que va haver de tancar. Caldrà, doncs, que s’expressin els mil cinc-cents accionistes que són els propietaris d’Egunkaria’.

Avui els encausats absolts faran una conferència de premsa i exposaran les seves valoracions i les accions que compten emprendre. A les sis de la tarda hi ha convocada una concentració al Parc Martin Ugalde d’Andoain.

Els partits bascos demanen indemnitzacions per als acusats absolts i per a l’empresa

Satisfet per la sentència, el Partit Nacionalista Basc (PNB) opina, tanmateix que l’absolució ‘no amaga la preocupació per totes les coses que han passat en aquest cas’. Concretament, el president del partit, Iñigo Urkullu, denuncia ‘les motivacions polítiques i ideològiques del procés judicial’, i demana a l’estat espanyol que repari ‘les conseqüències d’una injustícia personal, social i econòmica’.

Per Eusko Alkartasuna (EA) ‘l’absolució arriba tard, no repara el dany causat i confirma l’impuls polític del tancament del diari’. Per això demana responsabilitats perquè ‘no pot ser que els qui van ordenar aquella vulneració de drets fonamentals, en surtin impunes’.

Aralar s’ha expressat d’una manera molt semblant: ‘L’estat ha de fixar i pagar indemnitzacions tan aviat com sigui possible per compensar l’immens dany causat’ amb el tancament d’Egunkaria, i de ‘prendre mesures perquè no tornin a passar casos semblants en el futur’.

El coordinador general d’Ezker Batua (EB), Mikel Arana, content i satisfet de l’absolució dels encausats perquè finalment s’ha fet justícia, recorda que els treballadors del diari ‘van perdre la feina arran del tancament’ ordenat pel jutge Del Olmo.

El portaveu del Partit Socialista d’Euskadi (PSE-PSOE), José Antonio Pastor, també es va felicitar per la sentència absolutòria, que ‘avala allò que els socialistes pensàvem’, demostra que ‘la justícia espanyola funciona’ i ‘tanca un episodi que mai hauria d’haver-se produït’.

Segons Leopoldo Barreda, del Partit Popular (PP), hi ha un estat ‘garantista’ i, per tant, la decisió s’ha de respectar plenament, ‘com hem fet amb totes les anteriors’.

La sentència, set anys després

La sentència arriba quan ja feia més de set anys que l’Audiència espanyola havia ordenat el tancament de l’únic diari en èuscar i la detenció dels directius, torturats per la guàrdia civil.

‘No s’ha acreditat que cap part del capital social o dels recursos d’altri fossin de procedència il·lícita; tampoc no consta cap tramesa o desviament de diners o d’actius de la societat editora o del diari a ETA’, diu la sentència, que subratlla que les parts acusadores ‘no han provat que els processats’ tinguessin cap mena de relació amb ETA, cosa que tota sola determina l’absolució amb tots els elements favorables’.

El tribunal no solament insisteix en la manca de proves de les acusacions de les dues associacions d’ultradreta, també estableix: ‘Fins i tot els membres de la guàrdia civil que van comparèixer com a perits van reconèixer que no s’havia investigat si la línia del diari erade suport a ETA o no, cosa que fa incomprensible la imputació.’

El judici s’ha fet malgrat la sol·licitud de la fiscalia d’arxivar definitivament la causa perquè no havia trobat ni una sola prova de la vinculació dels acusats amb ETA.

Però l’any passat el tribunal va desestimar la petició de la fiscalia i va admetre les acusacions de Dignidad y Justícia i de l’associació Víctimas del Terrorismo, que demanaven de dotze anys de presó a catorze per als encausats.

Fa dos mesos el cas es va tancar a l’espera de sentència. Durant el judici, Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga van tornar a declarar-se innocents i van recordar que havien denunciat la guàrdia civil per haver-los torturat. De tortura justament parlava Otamendi, l’actual director del diari Berria, en aquesta entrevista amb Vilaweb, i deia que era una pràctica habitual de la policia i que no hi havia prou voluntat política per a posar-hi fi.

Des que Egunkaria fou clausurat, el febrer del 2003, per ordre del jutge Juan del Olmo, han estat moltes les mostres de suport al diari i als encausats, i la campanya va revifar-se amb vista al judici.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any