Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  12.04.2010  16:55

Els partits bascos demanen indemnitzacions en el cas Egunkaria

L'Audiència espanyola absol els cinc acusats de pertinença a banda armada seguint el criteri de la fiscalia, set anys després del tancament del diari

Men?ame
 

El jutge de l'Audiència espanyola Javier Gómez Bermúdez ha absolt avui els cinc ex-periodistes i directius del diari Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga del delicte de pertinença a banda armada. PNB, EA, Aralar i EB es feliciten per la sentència absolutòria i reclamen que es reparin els danys causats al diari i als acusats.

El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha expressat la seva satisfacció per l'absolució, però ha matisat que aquesta 'no amaga la preocupació i el refús per tot el què ha passat en aquest cas'. El president del partit, Iñigo Urkullu, ha denunciat 'les motivacions polítiques i ideològiques del procés judicial', i ha reclamat a l'estat espanyol que 'repari les conseqüències d'una injustícia personal, social i econòmica'.

Per la seva banda, Eusko Alkartasuna (EA), ha dit que 'l'absolució arriba tard, no repara el dany causat i confirma l'impuls polític del tancament' del diari Egunkaria. És per això que ha demanat que 'es depurin responsabilitats' perquè 'no pot ser que aquells que van ordenar i van donar cobertura a aquella vulneració de drets fonamentals, en surtin impunes'.

Aralar s'ha expressat de manera molt semblant i ha dit que 'l'estat ha de fixar i pagar indemnizacions tan ràpid com sigui possible per compensar l'immens dany causat' amb el tancament del diari, a més de 'prendre mesures que garanteixin que no tornaran a passar casos semblants en el futur'.

El coordinador general d'Ezker Batua (EB), Mikel Arana, ha mostrat la seva 'alegria i satisfacció' per l'absolució dels encausats i ha destacat que 'finalment es fa justícia', i ha recordat que els treballadors del diari 'van perdre la feina pel tancament' ordenat pel jutge Del Olmo.

El portaveu del Partit Socialista d'Euskadi (PSE-PSOE), José Antonio Pastor, també s'ha felicitat per la sentència absolutòria i ha assegurat que la resolució 'avala allò que els socialistes pensàvem' i demostra que 'la justícia espanyola funciona'. Pastor ha dit que la decisió judicial d'avui 'tanca un episodi que mai hauria d'haver-se produït'.

Leopoldo Barreda, del Partit Popular (PP), ha expressat el seu respecte per la decisió d'avui i destaca que hi ha un estat 'garantista' i, per això, la decisió ha de ser 'plenament respectada, com hem fet amb totes les anteriors'. 

La sentència, set anys després

La sentència arriba més de set anys després que l'Audiència ordenés el tancament del diari, l'únic aleshores en èuscar i detingués els seus directius, que van patir greus tortures a mans de la guàrdia civil.

'No s'ha acreditat que cap part del capital social o altres recursos fossin de procedència il·lícita, i tampoc no consta cap enviament o desviament de fons o actius de la societat editora o el diari a ETA', diu la sentència, que estableix que les parts acusadores 'no han provat que els processats' tinguessin cap relació amb ETA, cosa que per si sola determina l'absolució amb tots els pronunciaments favorables'.

El tribunal no només insisteix en la manca de proves de les acusacions de les dues associacions d'ultradreta sinó que afegeix que 'fins i tot els membres de la guàrdia civil que van comparèixer com a pèrits van reconèixer que no s'havia investigat si la línia del diari era o no de suport a ETA, cosa que fa incomprensible la imputació'.

El judici s'ha fet malgrat la sol·licitud de la fiscalia d'arxivar definitivament la causa perquè no havia trobat ni una sola prova de la vinculació dels acusats amb ETA.

Però l'any passat el tribunal va desestimar la petició de la fiscalia i va admetre les acusacions de Dignidad y Justícia i de l'associació Víctimas del Terrorismo, que demanen de dotze anys a catorze anys de presó per als encausats.

Fa dos mesos el cas es va cloure a l'espera de sentència. Durant el judici, Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi, Martxelo Otamendi i Xabier Oleaga van tornar a declarar-se innocents i van recordar que havien denunciat la guàrdia civil per haver-los torturat. De tortura justament parlava Otamendi, l'actual director del diari Berria, en aquesta entrevista amb Vilaweb, i en deia que era una pràctica habitual de la policia i que no hi havia prou voluntat política per a posar-hi fi.

Des que Egunkaria fou clausurat, el febrer del 2003, per ordre del jutge Juan del Olmo, han estat moltes les mostres de suport al diari i als encausats, i la campanya va revifar-se amb vista al judici.

Men?ame