La campanya del 25-A arrenca amb força a Girona

  • La coordinadora aprova la presentació d'una IP al parlament per a convocar un referèndum nacional

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Auditori del Palau de Congressos de Girona, ple de gom a gom, fou ahir l’escenari de l’acte central de començament de campanya de les consultes del 25-A, que s’acabà amb l’actuació de la Companyia Elèctrica Dharma. Hi participaren representants de les coordinadores locals, l’actor Joel Joan i l’escriptor Alfred Bosch, a més de l’eurodiputat Jan Jambon, portaveu del partit independentista flamenc N-VA, que farà d’observador internacional durant la consulta. En podeu veure un resum en aquest vídeo. Recordem en les consultes del 25-A gairebé dos-cents municipis votaran sobre la independència.

El representant d’Ulldecona (Montsià) va anunciar en el seu parlament que el 25-A tant a Unlldecona com a Alcanar hi hauria una urna simbòlica a disposició dels valencians que volguessin votar. En aquesta tercera onada de referèndums sobre la independència, hi participaran Balaguer, Figueres, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Olot, Reus, la Seu d’Urgell i Valls.

Els impulsors de les consultes sobiranistes presentaran una iniciativa popular demanant al parlament de convocar un referèndum vinculant

La coordinadora nacional per la consulta sobre la independència i les comissions organitzadores locals van aprovar, en un consell plenari just abans de l’acte, la presentació d’una iniciativa popular (IP) perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum vinculant sobre la independència del Principat. La comissió promotora de la IP vol aprofitar l’oportunitat de la nova llei de consultes populars, que entrarà en vigor la setmana entrant, perquè el parlament convoqui el referèndum.

L’article 122 de l’estatut no ha estat impugnat i, per tant, sigui quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, és una via vàlida per a impulsar una iniciativa semblant. El responsable de la coordinadora, Uriel Bertran, va dir que ja tenien ‘una estratègia a seguir, després de les consultes populars’.

Per Bertran, ‘ara toca que les institucions catalanes donin una resposta’ a tot aquest moviment que ha construït la consulta sobre la independència. Per això demana que el parlament ‘sigui conscient de la responsabilitat que tindrà’ i espera que ‘les formacions polítiques no posin cap mena d’obstacle perquè els tràmits es puguin desenvolupar amb normalitat a l’hora d’acceptar aquesta iniciativa popular’.

Les tres-centes comissions organitzadores locals i escaig que van participar ahir en el consell plenari de Girona van decidir de començar a recollir les 220.000 signatures necessàries per a presentar la Iniciativa Popular al Parlament amb la tercera onada de consultes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any