Els ministres d’Economia de l’eurozona acorden un crèdit de 30.000 milions d’euros a Grècia

  • El govern grec ha de decidir si el sol·licita o no

VilaWeb
Redacció
12.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres de finances de l’eurozona van acordar ahir a la tarda que el pla d’ajut d’emergència al govern grec consistiria en 30.000 milions d’euros durant el primer any. El pla és perquè aquest estat comunitari no faci fallida. Els setze països de la Unió Monetària van arribar a un acord unànime amb videoconferències i converses telefòniques, però encara s’ha d’especificar l’aportació del Fons Monetari Internacional (FMI), que també participa en el pla de rescat de Grècia. Aquest préstec tindria un tipus d’interès del 5%, però el pla d’ajut d’emergència només tirarà endavant, si el govern grec el sol·licita.

El comissari d’Afers Econòmics europeu, Olli Rehn, i el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, van explicar en una conferència de premsa els detalls de l’acord ferm de tots els països de la zona euro. ‘El total de què es faran càrrec els estats de la zona euro durant el primer any serà de 30.000 milions d’euros, una xifra que ha de complementar i cofinançar l’FMI. El pressupost dels anys següents s’anirà decidint segons l’evolució de la situació financera de Grècia’, va dir Jean-Claude Juncker.

I el comissari d’Afers Econòmics va explicar en què consistiria la pròxima reunió a Brussel·les, ara que ja s’ha aprovat el pressupost del pla d’emergència de Grècia. ‘L’objectiu de les negociacions de dilluns serà d’aclarir-ne tots els aspectes amb l’FMI i amb el govern grec. El Banc Central Europeu també participarà en les negociacions. Volem acordar els principis i els paràmetres del programa, que s’activaria quan fos necessari’, va afegir Olli Rehn. Tant Juncker com Rehn van insistir que el pla d’ajuda no havia estat sol·licitat pel govern del primer ministre grec Papandreu i que, per tant, ‘no s’activaria’ automàticament.

Si accepta el préstec de la UE, Grècia haurà de tornar els 30.000 milions d’euros a un 5% d’interès en un any. L’activació del pla demana, d’entrada, una sol·licitud formal de Grècia, seguida d’un informe de la Comissió Europea i del Banc Central Europeu, a més de l’aprovació unànime dels països de l’eurozona.

Els caps d’estat i de govern de la UE van acordar en una reunió de final de març a Brussel·les d’obrir un mecanisme d’assistència a Grècia consistent en préstecs bilaterals dels països de l’eurozona i en una contribució de l’FMI. L’objectiu és d’ajudar el país a superar la crisi de deute públic i a rescatar-lo, si cal, per evitar el contagi als altres estats de la Unió en situació complicada, com Espanya i Portugal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any