La xarxa polonesa es tenyeix de blanc i negre per la mort del president

  • Lech Kaczynski i un centenar de persones més van morir ahir en un accident aeri a Rússia · Les autoritats russes responsabilitzen de l'accident els pilots, que no van fer cas de la torre de control

VilaWeb
Redacció
11.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mort ahir del president de PolòniaLech Kaczynski, arran d’un accident aeri a la ciutat russa de Smolensk, ha deixat el país consternat. En l’accident del Tupolev 154 presidencial també van perdre la vida el centenar de passatgers, la majoria alts càrrecs polítics, militars, eclesiàstics i institucionals del país. El govern de Donald Tusk es va reunir just després de saber-se la notícia i va anunciar tres mesures: el nomenament del president del parlamentBronislaw Komorowski, com a president en funcions; la convocatòria d’eleccions presidencials anticipades en un termini màxim de dos mesos per a elegir el successor de Kaczynski, i el decret d’una setmana de dol nacional. Ahir mateix es va fer un primer funeral a la catedral castrense de Varsòvia, i molts ciutadans es van acostar fins al palau presidencial. A internet, el condol també s’ha estès en forma de webs en blanc i negre.

La pàgina de la presidència, la del govern, la del parlament, la web del partit Llei i Justícia, les de les cadenes televisives TVPTVN, i les dels diaris Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita, totes han optat per retirar els colors. I també ho fan molts internautes polonesos.

La Unió Europea, per la seva banda, ha convocat una jornada de dol per dilluns a Brussel·les. Les banderes de les institucions europees a la ciutat onejaran a mitja asta i tots els actes que s’hi facin seran precedits per dos minuts de silenci.

 

Les restes del president arriben a Varsòvia

Les restes mortals del president de Polònia, Lech Kaczynski, han arribat a migdia a Varsòvia. El president del parlament polonès, Bronislaw Komorowski; el primer ministre polonès, Donald Tusk; el germà bessó del president, Jaroslaw Kaczynski, i la filla de Lech Kaczynski han estat presents en el moment de la rebuda del taüt amb el cos del president polonès a l’aeroport militar de Varsòvia. Després d’una breu cerimònia religiosa a l’aeroport, el taüt s’ha traslladat, sota vigilància militar i amb milers de ciutadans al carrer, fins al palau presidencial, on s’ha instal·lat la capella ardent. Els cossos de les altres víctimes s’han enviat a Moscou per a dur a terme la identificació i es traslladaran a Polònia properament.

 

L’accident

Lech Kaczynski anava amb la seva famíiia i moltes autoritats poloneses a Smolensk per commemorar el setantè aniversari de la matança del bosc de Kathyn, en què soldats soviètics a les ordres de Joseph Stalin van executar deu mil oficials i civils polonesos en plena segona guerra mundial. El fet que l’avió anés amb retard i faltés poca estona per al començament de la cerimònia podria haver empès el comandant, segons que es comenta als fòrums d’Airliners.net, a intentar aterrar fins a quatre vegades a Smolensk, malgrat que des de la torre de control se li recomanava de desviar-se fins a l’aeroport de la capital bielorussa, Minsk. L’aeroport de Smolensk, de fet, no disposa d’equipament de navegació adequat per rebre avions quan hi ha molta boira. Les autoritats russes estan convençudes que els pilots de l’avió, en desobeir les ordres dels operadors de vol, van arriscar-se massa.

De fet, alguns mitjans han recordat ara que el president polonès ja va ordenar al pilot de l’avió que el traslladava a Geòrgia el 2008 d’aterrar a Tbilissi, malgrat els advertiments en contra dels controladors aeris. En aquell cas, Kaczynski va recórrer a les seves facultats com a comandant en cap de l’exèrcit per obligar a fer l’aterratge.

A la delegació oficial polonesa hi havia la dona del president, l’economista Maria Kaczynska, i el governador del Banc Central de Polònia, Slawomir Skrzypek, a més de la cúpula militar polonesa, el vice-president d’Afers Estrangers i el president del Comitè Olímpic Polonès, entre molts altres càrrecs polítics, oficials i eclesiàtics.

 

Lech Kaczynski

Lech Aleksander Kaczynski, nascut fa seixanta anys a Varsòvia, era president de Polònia des del final de 2005. Es va llicenciar en dret i administració a la Universitat de Varsòvia. Juntament amb el seu germà bessó Jaroslaw, va passar per la lluita sindical la dècada de 1980 i va fundar el partit conservador i populista Llei i Justícia (PiS) els anys 1990, en defensa d’un estat fort i a favor dels valors nacionals. De 2000 a 2001 va ser ministre de Justícia i el 2005 va assumir la presidència de Polònia. El 2006, en una decisió polèmica, va nomenar el seu germà Jaroslaw Kaczynski primer ministre. Els dos bessons van formar un tàndem al capdavant de Polònia fins el 2007, any en què Donald Tusk, del partit Plataforma Cívica, va esdevenir primer ministre després de guanyar les eleccions parlamentàries.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any