Satisfacció a l’Ajuntament de Vic per la decisió de la Comissió Europea sobre l’empadronament

  • L’alcalde Vila d’Abadal celebra que "s’hagi introduït el sentit comú en aquest tema"

VilaWeb
Redacció
10.04.2010 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Vic, ha manifestat aquest divendres la seva satisfacció pel pronunciament de la Comissió Europea, a través de la seva comissària d’Afers Interiors, Cecilia Malmström, respecte el procediment que cal que segueixi l’estat espanyol en el cas dels immigrants en situació irregular. L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, acompanyat de representants de les diferents formacions polítiques de l’equip de govern de Vic, Xavier Solà, Josep Burgaya i Joan López Carol ha manifestat que ‘celebro profundament que s’hagi introduït el sentit comú en aquest tema’ i que això contribueixi ‘a recuperar el bon nom de Vic’. La ciutat ‘treballa des de fa molts anys per a la integració i la convivència’ i ‘és un exemple de com es fan les coses ben fetes en aquest sentit’.

Cecila Malmström, comissària d’Interior, va respondre ahir en nom de la Comissió Europea sobre el tema dels immigrants en situació irregular que resideixen a l’estat espanyol a pregunta de l’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa. Malmström afirma que ‘els estats membres estan obligats a expedir una decisió de retorn contra qualsevol ciutadà d’un tercer país que es trobi en situació irregular en el seu territori’ o bé ‘concedir un permís de residència autònom o autorització que els hi doni dret a la seva estada per raons humanitàries o de qualsevol altre tipus’. A partir d’aquesta argumentació, l’alcalde de Vic ha manifestat la seva satisfacció perquè això demostra ‘que a Vic sempre hem fet les coses ben fetes’ tot i la gran campanya mediàtica que es va desencadenar arran de l’ordre interna que va introduir l’Ajuntament de Vic a principis d’any en els criteris d’empadronament i que tenia com a objectiu complir estricament amb la Llei Orgànica 2/2009 d’11 de desembre.

L’alcalde ha manifestat que la Comissió Europea recorda que els estats han d’incorporar la Directiva 2008/115/CE a les seves legislacions abans del 24 de desembre del 2010 però que l’estat espanyol ho va realitzar voluntàriament el passat mes de desembre. Aquesta directiva és la que indica les normes i els procediments en els estats membres respecte les persones que es troben en situació irregular.

El motiu d’aquesta directiva és per ‘evitar zones grises’ o sigui per ‘protegir la immigració’ i la dignitat de les persones, ha manifestat Vila d’Abadal. Segons la resposta de Malmström amb aquesta directiva es vol ‘evitar la explotació de les persones en situació irregular i millorar la seguretat jurídica de totes les parts implicades’, una argumentació que havia fet servir l’Ajuntament de Vic des d’un primer moment en l’aplicació dels nous criteris d’empadronament.

L’alcalde de Vic ha agraït i reconegut la tasca del secretari de l’Ajuntament de Vic, Jaume Parareda, i de l’advocat Miquel Roca Junyent per l’encert del seus informes jurídics en tot el tema de l’empadronament i que ‘Europa ha demostrat que tenien la raó’. També ha demanat als mitjans de comunicació que van tractar injustament la ciutat i especialment el seu alcalde durant els dies que el debat sobre el padró estava a primera pàgina ‘que rectifiquin la seva postura que tant de mal ens va fer, amb insults i falses acusacions’.

Tant el regidor Josep Burgaya com Joan López Carol han defensat el compliment de la Llei. López també ha manifestat que la voluntat del consistori ‘és empadronar qualsevol persona que visqui a Vic’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any