El president polonès, Lech Kaczynski, mor en un accident aeri a Rússia

  • No hi ha supervivents entre el centenar de passatgers del vol presidencial que anava a la ciutat de Smolensk

VilaWeb
Redacció
10.04.2010 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les autoritats russes han confirmat a mig matí que el president de PolòniaLech Kaczynski, ha mort en un accident d’avió a l’oest de Rússia. De fet, no hi ha hagut supervivents entre el centenar de passatgers que anaven a l’avió presidencial, un Tupolev 154. Les primeres hipòtesis parlen d’un possible error en la maniobra d’aproximació al petit aeroport de Smolensk, on hi havia una densa boira, com a causa de l’accident.

Kaczynski anava amb la seva famíiia i moltes autoritats poloneses a Smolensk per commemorar el setantè aniversari de la matança del bosc de Kathyn, en què soldats soviètics a les ordres de Joseph Stalin van executar vint mil oficials i civils polonesos en plena segona guerra mundial. El fet que l’avió anés amb retard i faltés poca estona per al començament de la cerimònia podria haver empès el comandant, segons que es comenta als fòrums d’Airliners.net, a intentar aterrar fins a quatre vegades a Smolensk, malgrat que des de la torre de control se li recomanava de desviar-se fins a l’aeroport de la capital bielorussa, Minsk. L’aeroport de Smolensk, de fet, no disposa d’equipament de navegació adequat per rebre avions quan hi ha molta boira.

De fet, el president polonès ja va ordenar al pilot de l’avió que el traslladava a Geòrgia el 2008 d’aterrar a Tbilissi malgrat els advertiments en contra dels controladors aeris i fent ús de les seves facultats com a comandant en cap de l’exèrcit per ordenar l’aterratge.

A la delegació oficial polonesa a la commemoració, també hi havia la dona del president, l’economista Maria Kaczynska, i el governador del Banc Central de Polònia, Slawomir Skrzypek, a més de la cúpula militar polonesa, el vice-president d’Afers Estrangers i el president del Comitè Olímpic Polonès, entre molts altres càrrecs polítics i oficials.

Des de 1980, set presidents i primers ministres han perdut la vida en accidents aeris com el d’avui.

 

Reunió d’urgència del govern

Arran de l’accident, el govern polonès de Donald Tusk s’ha reunit extraordinàriament per analitzar la situació. La primera decisió ha estat nomenar president en funcions, tal com mana la constitució, el president del parlamentBronislaw Komorowski. A més, el govern ha anunciat que es convocaran eleccions presidencials anticipades en un termini de dos mesos per a elegir el successor de Kaczynski. També s’ha anunciat una setmana de dol nacional i un primer funeral, avui mateix a la tarda, a la catedral castrense de Varsòvia. 

 

Lech Kaczynski

Lech Aleksander Kaczynski, nascut fa seixanta anys a Varsòvia, era president de Polònia des del final de 2005. Es va llicenciar en dret i administració a la Universitat de Varsòvia. Juntament amb el seu germà bessó Jaroslaw, va passar per la lluita sindical la dècada de 1980 i va fundar el partit conservador i populista Llei i Justícia (PiS) els anys 1990, en defensa d’un estat fort i a favor dels valors nacionals. De 2000 a 2001 va ser ministre de Justícia i el 2005 va assumir la presidència de Polònia. El 2006, en una decisió polèmica, va nomenar el seu germà Jaroslaw Kaczynski primer ministre. Els dos bessons van formar un tàndem al capdavant de Polònia fins el 2007, any en què Donald Tusk, del partit Plataforma Cívica, va esdevenir primer ministre després de guanyar les eleccions parlamentàries.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any