Els impulsors de les consultes sobiranistes presentaran una iniciativa popular que demani al Parlament de convocar un referèndum vinculant

  • El consell plenari de la coordinadora nacional de les consultes ho ha aprovat avui just abans de l'acte central de campanya del 25-A a Girona · Caldran 220.000 signatures per portar la IP a la cambra catalana

VilaWeb
Redacció
11.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coordinadora nacional per la consulta sobre la independència i les comissions organitzadores locals han aprovat per unanimitat presentar una iniciativa popular (IP) perquè el Parlament de Catalunya convoqui un referèndum vinculant sobre la independència del Principat. La comissió promotora de la IP vol que aprofitar l’oportunitat que brinda la recent llei de consultes populars, que ha d’entrar en vigor la setmana vinent, perquè el Parlament convoqui un referèndum sobre la independència del Principat de Catalunya. L’article 122 de l’estatut no ha estat recorregut i, per tant, sigui quina sigui la sentència del Tribunal Constitucional espanyol, és una via que romandrà activa per impulsar una iniciativa en aquest sentit. El responsable de la coordinadora, Uriel Bertran, ha dit que ‘ara ja tenim una estratègia a seguir després de les consultes populars’. La decisió s’ha adoptat a Girona, just abans de l’acte central de la campanya del 25-A, que s’ha fet al migdia en un Auditori del Palau de Congressos ple de gom a gom.

Uriel Bertran s’ha mostrat optimista perquè ‘ara ja tenim una estratègia després de les consultes populars’. Bertran ha explicat que la ciutadana preguntava ‘i després de les consultes, què?’, i per això ha destacat que després de les consultes ‘hi ha més vida’, com és el cas d’aquesta iniciativa popular que presentaran al Parlament. Bertran ha explicat que ‘ara toca que les institucions catalanes donin una resposta’ a tot aquest moviment que ha construït la consulta sobre la independència. I per això ha demanat que el Parlament ‘sigui conscient de la responsabilitat que tindrà’ i ha afegit que espera que ‘les formacions polítiques no posin cap tipus d’obstacle perquè els tràmits es desenvolupin amb normalitat per acceptar aquesta iniciativa popular’.

Les més de tres-centes comissions organitzadores locals que han participat en el consell plenari d’avui començaran la recollida de les 220.000 signatures necessàries a partir de la tercera onada de consultes, el 25 d’abril. Bertran s’ha mostrat optimista i creu que superaran aquesta xifra. A més, ha destacat que les sensacions per les propers onades de consultes (la del 25 d’abril i la del 20 de juny) són ‘molt bones’ perquè ‘s’està trencant aquell esquema que les consultes només es feien en pobles petits’. Bertran ha remarcat que ‘estem demostrant que és un fenomen democràtic i també un fenomen de participació ciutadana’, i que ningú no pot dir que ‘no hi ha prou suport’. Per això ha demanat que els partits polítics ‘assumeixen la responsabilitat de donar veu al conjunt de la ciutadania catalana’.

 

Iniciativa popular

Un dels impulsors d’aquesta comissió promotora de la iniciativa popular, que es vol que sigui ‘unitària i transversal’, és Alfons López Tena, president del Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES). López Tena explica que es treballa en la configuració d’un equip jurídic que estudiï els passos que cal fer per a impulsar aquesta IP i conduir-la fins a la convocatòria del referèndum, complint tots els requisits legals i administratius previstos en la llei. El president del CES considera que és important que la comissió promotora ‘sigui tan àmplia com sigui possible’. López Tena adverteix que per aconseguir que la IP arribi a bon port caldrà ‘temps i molta destresa’. Tanmateix, el jurista considera que la provable sentència de l’estatut la setmana vinent pot canviar el ritme i la forma d’aquesta iniciativa.

El consell plenari de les comissions locals de les consultes sobre la independència ha votat avui donar suport a la creació d’aquesta comissió promotora. La proposta que el consell plenari ha sotmès a votació era la següent: ‘Es proposa al consell plenari, les entitats, organitzacions, i a la societat en general, la constitució d’una comissió promotora unitària i transversal que presenti una iniciativa popular (IP) al Parlament de Catalunya amb l’objectiu que es convoqui un referèndum sobre la independència.’

Elisenda Paluzie, impulsora de Sobirania i Progrés, considera que és important posar en marxa aquesta iniciativa en aquest moment ‘perquè no s’adormi l’ambient generat per les consultes’. A més, en referència a la coincidència amb la campanya electoral Paluzie considera que ‘no es pot paral·litzar tot perquè hi hagi eleccions a la vista’. Elisenda Paluzie afegeix que ‘és interessant posar al centre de la campanya electoral el referèndum d’independència i que els partits s’hagin de pronunciar i oferir respostes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any