L’Ajuntament de Vic celebra el pronunciament de la UE

  • La CE avala la proposta del consistori i insta l'estat espanyol a expulsar els immigrats sense papers · L'Ajuntament diu que continuarà empadronant tothom, però informarà el delegat del govern espanyol dels immigrants il·legals

VilaWeb
Redacció
09.04.2010 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres partits de que formen el govern municipal de Vic (CiU, PSC i ERC) han comparegut avui en bloc a Vic per a valorar el pronunciament de la Comissió Europea sobre la proposta de l’ajuntament Vic de no empadronar immigrats sense papers, que dóna la raó al consistori. El batlle ha dit que continuaran empadronant a tothom però que informarà la delegació del govern espanyol de cada empadronament d’un immigrat sense papers.

La comissària d’Interior de la Comissió, Cecilia Malmström, ha recordat que són els estats els que de regular la immigració als seus territoris i evitar que hi hagi ciutadans il·legals. En aquest sentit, ha instat l’estat espanyol a complir la directiva 2008/115/CE que estableix que els estats ‘estan obligats a expedir una decisió de retorn contra qualsevol nacional d’un tercer país que es trobi en situació irregular en el seu territori’ o que ‘decideixi concedir-li un permís de residència autònom o una altra autorització que atorgui un dret d’estança per raons humanitàries o altres’.

Polèmica per la interpretació del pronunciament de Malmström

El Departament d’Acció Social i Ciutadania ha dit que la comissària de l’Interior, Cecilia Malmström, ha instat els estats ‘en virtut del que marca la Unió Europea’, i no els ajuntaments, a aplicar les lleis d’estrangeria. Per Acció Social, l’opinió de Malsmtröm és arran d’una resposta parlamentària i ‘en cap cas es comparable a una directiva o un document oficial aprovat per la Comissió Europea’.

L’estat espanyol ha volgut recordar que els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar a immigrats en base al que estableix la Llei de Règim Local. Fonts del Ministeri de Treball i Immigració han assegurat que la Comissió no parla del padró i que els ajuntaments no poden saber, en base a la documentació que han de demanar per empadronar, si un immigrat està o no en situació irregular.

Cal recordar que l’Ajuntament de Vic no va arribar a aplicar mai la proposta feta per govern municipal de no empadronar immigrats il·legals, car va decidir acatar el dictamen del ministeri de l’Interior espanyol, segons el qual s’han d’empadronar tots els immigrats, sigui quina sigui la seva situació legal. Amb tot, va denunciar la manca de recursos de què disposen els ajuntaments per a fer fonts a l’arribada d’immigrants dels darrers anys.

Tot i que legalment els Estats membres tenen fins el 24 de desembre d’aquest any per incorporar aquesta directiva a les seves legislacions nacionals, la Comissió europea, en resposta al a pregunta de l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, diu que ‘tots els estats membres, inclòs l’espanyol, han de vetllar pel compliment de les normes fixades a la directiva, tant aviat con sigui possible i no poden permetre l’empadronament dels immigrants que no tenen visat ni cap altre tipus de papers.’

El que la Comissió deixa a opció de cada estat és que pugui determinar, segons la seva legislació, a quin nivell administratiu (local, regional o federal) ‘es prenen les decisions relacionades amb el retorn o amb la concessió del dret de permanència’.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any