El TC convoca ple el 14 i 15 d’abril per decidir sobre l’estatut

  • Fa mesos que no es convoca el ple per tractar el tema perquè fins ara no hi havia acord · Fa més de tres anys i mig des que el PP i el defensor del poble espanyol van presentar els recursos

VilaWeb
Redacció
08.04.2010 - 19:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha convocat un ple pels dies 14 i 15 d’abril per decidir sobre els recursos presentats contra l’estatut (pdf). Algunes fonts asseguren que hi ha la voluntat de dictar la sentència definitiva després de més de tres anys i mig des que el Partit Popular, el defensor del poble espanyol i altres organismes presentessin recursos. Els magistrats deliberaran sobre el text que presentarà la ponent Elisa Pérez Vera i després es votarà, sense saber encara si serà la votació definitiva.

La convocatòria crea gran expectació, ja que els deu magistrats que deliberen sobre aquest assumpte han estat celebrant en els últims mesos diverses reunions informals per intentar arribar a un acord sobre el text, si bé el ple no s’havia convocat per tractar la sentència de l’estatut des de començament d’any.

El primer recurs que es va presentar contra l’Estatut va ser el que va ser interposat per un centenar de diputats del PP el 31 de juliol del 2006. Anava dirigit contra 114 dels 223 articles del text, nou disposicions addicionals i tres disposicions finals, la meitat del cos del nou estatut.

El text interposat pels populars assenyalava que l’estatut vulnerava la constitució espanyola i se centrava especialment en el preàmbul, on l’aspecte més polèmic és la definició de Catalunya com a nació, el dret i deure de conèixer el català, la relació bilateral entre Catalunya i l’estat, el blindatge de competències i el sistema de finançament i els articles referents al Poder Judicial.

La sentència de l’estatut podria aparèixer després de gairebé quatre anys de deliberacions marcats pels intents d’un i altre bàndol per decantar l’equilibri de forces al seu favor. Tan bon punt es van presentar recursos, va començar la batalla de recusacions contra magistrats del tribunal per apartar-los de les deliberacions i assegurar la majoria aritmètica al ple. El magistrat ‘progressista’ Pablo Pérez-Tremps va quedar fora del debat després de ser recusat pel PP, a la qual cosa cal sumar la plaça vacant després de la mort del magistrat Roberto García Calvo, el successor del qual ha de ser designat pel congrés dels diputats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any