Notícies

Dijous  08.04.2010  17:12

Crítiques per les càrregues policíaques al Cabanyal

Compromís, EUPV i ERPV demanen la dimissió del delegat del govern espanyol, Ricardo Peralta · L'Ajuntament vol continuar els enderrocaments, però veïns i oposició tornen a concentrar-se per impedir-ho

Men?ame
 

La policia espanyola ha carregat unes quantes vegades contra els manifestants que avui han provat d'impedir que les excavadores aterressin un altre edifici del Cabanyal (vegeu-ne el vídeo). Entre els manifestants, que han rebut cops de porra i pilotes de goma, hi havia un dels portaveus de Salvem el Cabanyal, Tino Villora (àudio) i dirigents de Compromís, EUPV i ERPV, que han criticat la duresa policíaca i han demanat la dimissió del delegat del govern espanyol a València, Ricardo Peralta.

Els veïns critiquen que el delegat del govern espanyol demani que s'aturin els enderrocaments i alhora enviï la policia nacional espanyola per controlar els manifestants i permetre que les excavadores continuïn la feina. A més, des de la plataforma demanen la dimissió del delegat de govern, Ricardo Peralta, per l'actitud de la policia.

La diputada de Compromís Mònica Oltra ha exigit el cessament immediat del delegat del govern espanyol al País Valencià, Ricardo Peralta, 'per no ser capaç de preservar la legalitat vigent en el barri del Cabanyal'. Segons Oltra, 'un ordre ministerial estableix per instància del Tribunal Suprem que el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal és un espoli del patrimoni i, per tant, ordena aturar les intervencions de l'Ajuntament relacionades amb aquest pla'. Mònica Oltra afegeix que 'els enderrocaments que s'estan fent suposen un delicte d'espoli segons l'article 321 del codi penal'.

Per la seva banda, la coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Marga Sanz, ha exigit també la dimissió de Ricardo Peralta per la 'brutal càrrega policíaca' contra veïns i polítics al Cabanyal. També ha demanat l'obertura d'un expedient informatiu per investigar la 'dura intervenció de la policia'.

També Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) ha manifestat la seva indignació davant la 'desproporcionada, injustificada i brutal actuació policíaca'. Segons ha manifestat Agustí Cerdà, president d'ERPV, 'és incomprensible i intolerable que la polícia nacional espanyola, en lloc de defensar l'ordre ministerial, carregue contra els veïns i ciutadans que pacíficament estan defensant el patrimoni de la nostra ciutat'.

La Unió de Periodistes Valencians ha condemnat 'de manera rotunda' l'actuació policíaca i ha demanat 'explicacions' sobre el què ha passat a Peralta i li ha reclamat 'una disculpa per l'actuació desproporcionada'. En un comunicat emès després de la càrrega d'avui, l'associació ha recriminat que 'en una actuació contra els manifestants, la policia ha atacat indiscriminadament als periodistes que hi havia presents'. Segons el comunicat, 'alguns dels periodistes han rebut cops i han vist malmès el material de feina'.

Aquest és el sisè immoble en ser enderrocat des que dimarts l'Ajuntament va reprendre les obres basant-se en la llei de mesures de protecció i rehabilitació del conjunt històric de la ciutat, aprovada a les corts pel PP, que declara expressament que el pla urbanístic del barri del Cabanyal no perjudica la zona considerada conjunt històric i que contravé l'ordre ministerial (pdf) que considera l'enderrocament un espoli. Els veïns diuen que denunciaran qualssevol infracció d'aquesta ordre sobre la protecció del patrimoni del barri.

En un comunicat enviat ahir al vespre, Salvem el Cabanyal considera que 'al govern del PP se li ha acabat el temps de la ira contra l'executiu estatal', així com 'el temps de la venjança contra els veïns'. En aquest sentit, la plataforma ciutadana diu que 'només el consens i la participació ciutadana són els camins del progrés i la solució del problema'. Salvem el Cabanyal ha anunicat que continuaria oposant-se a qualsevol acte que comporti un espoli del barri i que utilitzaria 'tots els mitjans que l'estat de dret permet per aconseguir-ho'.

Men?ame