El govern valencià i el PP confrontats amb acusacions molt greus de corrupció

  • El sumari implica alts càrrecs de la Generalitat Valenciana i l'ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, en el cobrament de suborns · Jaume Matas ha de dipositar avui la fiança de tres milions d'euros, si vol evitar la presó

VilaWeb
Redacció
07.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sumari de les investigacions del cas Gürtel, fet públic ahir, deixa en una situació molt malparada el govern i el PP del País Valencià. Segons les investigacions del cas, la trama que dirigia Francisco Correa, i que tenia Álvaro Pérez de capitost a València, va finançar il·lícitament el PP i va omplir de regals molts membres del govern, entre els quals el president Camps mateix.

Un dictamen de la Direcció General de la Policia, inclòs en el sumari del cas Gürtel, especifica que algunes empreses van sufragar actes del PP al País Valencià, i que els diners no van anar a parar a comptes corrents del partit. I que aquestes empreses, entre les quals hi ha FACSA, Enrique Ortiz e Hijos, PIAF, SEDESA i LUBASA, ‘tenen contractes vigents, presten serveis i realitzen obres per a administracions públiques’.

Segons el sumari, Orange Market, l’empresa d’Álvaro Pérez, dit El Bigotes i suposat responsable de la trama de corrupció Gürtel de València, va fer 24 regals de Nadal, valorats en 8.832 euros, a càrrecs públics del País Valencià. Entre aquests regals hi ha un rellotge de 2.400 euros per a l’ex-consellera de turisme, Milagrosa Martínez, i una maleta de 1.130 euros per a Ricardo Costa, ex-secretari general del PP valencià.

Entre les factures trobades a la seu d’Orange Market de València, n’hi ha de nou articles de la joieria Carolina Herrera, valorats en 1.740 euros; de sis botons de puny de la marca Loewe, de 100 euros cadascun; de bosses de mà, portamonedes, bufandes, corbates, rellotges… Entre els regals més cars hi ha una corbata de 452 euros per al conseller de cultura valencià, Alejandro Font de Mora; una bossa de mà de 780 euros per a l’esposa de Víctor Campos, ex-vice-president de la Generalitat, i una altra de 750 euros per a Isabel Bas, esposa del president Francisco Camps. Els seus fills van rebre regals de Sony, segons el dossier. I el director de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García, una bufanda de 180 euros.

Ex-consellers i consellers, secretaris i caps de gabinet, assessors, caps de premsa i cònjuges són els 24 beneficiaris dels obsequis d’Álvaro Pérez, fets públics ahir.

Per a Luis Bárcenas, 1,3 milions d’euros

El sumari aixecat parcialment ahir pel jutge Pedreira del TSJM identifica l’ex-tresorer del Partit Popular i senador, Luis Bárcenas, que apareixia amb les inicials L. B. a la caixa B del presumpte cap de la trama, Francisco Correa.

Segons el sumari, que conté declaracions del cap de la secció segona de la Brigada d’Emblanquiment de Capitals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF), la trama va lliurar 1.353.000 milions d’euros a Luis Bárcenas. La policia conclou: ‘No hi ha cap més opció, fins ara, que la de considerar que aquestes sigles són les de Luis Bárcenas.’

Les proves d’aquesta conclusió són el llapis USB i una ‘carpeta blava’ decomissada al responsable financer de la trama, José Luis Izquierdo.

Ramificacions internacionals

El sumari esmenta onze societats de l’estranger: Willow Investiments SA, Grosvenor Administration LTD, Grosvenor Secretaries LTD, Windrate LTD, Bladex Finance, Olinda Investment, Bellavita Grup d’empreses BV, totes amb seu a Londres; Rustfield Trading Limited, a l’Illa de Man; Pacsa Limited, a l’Illa Nevis; Clandon BV i Lubag NV, als Països Baixos.

Pel PP valencià, no hi ha cap indici de finançament il·legal

El secretari general del PP al País Valencià, Antonio Clemente, considera que l’aixecament del sumari del cas Gürtel ‘demostra que no hi ha finançament il·legal’; i que ‘tots els comptes del PP s’han auditat satisfactòriament’. I pel portaveu dels populars a les Corts, Rafael Blasco, tampoc ‘allò que en sabem fins ara’, del sumari del cas Gürtel, no recull ‘ni una sola dada’ que permeti de ‘deduir cap responsabilitat dels populars valencians’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any