Jornada tensa al Cabanyal

  • L'ajuntament va fer aterrar cinc edificis, malgrat l'oposició dels veïns i la caució del jutge

VilaWeb
Redacció
07.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Això és inconcebible en un estat de dret’, deia ahir a VilaWeb la diputada de Compromís, Mònica Oltra, parlant de la tensa jornada viscuda al barri valencià del Cabanyal. Veïns i polítics de l’oposició s’aplegaren de bon matí on hi havia les màquines per impedir que aterressin cap edifici, però la jornada va acabar amb tres pisos a terra. Abans, els agents havien fet fora amb violència el centenar de veïns i de polítics concentrats, dos dels quals foren detinguts acusats de desobediència a l’autoritat. A més, Oltra va rebre uns quants cops durant el desallotjament, com va explicar a VilaWeb (àudio).

Les màquines van aterrar el primer edifici a primera hora del matí. Era un pis amb dues façanes diferents, amb sortida a dos carrers: al de Sant Pere (número 29) i al de Lluís Despuig (número 26). Tot seguit veïns, membres de la plataforma Salvem el Cabanyal i polítics s’anaren aplegant davant el número 15 del carrer de Vidal de Canelles perquè no el tiressin a terra. Llavors, per impedir que s’hi afegís ningú més la policia va acordonar el carrer, cosa que va acréixer la indignació dels veïns, que començaren a cridar contra el desallotjament.

Mentre els veïns impedien que les màquines excavadores es moguessin, el jutge estudiava la petició de mesura especialíssima que demanaven la plataforma i la delegació del govern espanyol amb la intenció que ordenés el mateix dia la paralització dels enderrocaments. El jutge no la va acceptar, per manca de motius, però va admetre a tràmit les mesures preventives i va donar deu dies a l’ajuntament perquè presentés al·legacions. De fet, no va prohibir expressament l’enderrocament, però segons l’oposició i els veïns el govern local l’havia d’haver aturat fins que no hi hagués una decisió definitiva del jutge.

Ara, l’ajuntament va ordenar a la policia que comencés a desallotjar els veïns (àudio de Santsonalliure.org), i com que els manifestants no es movien, els agents els van anar fent fora arrossegant-los d’un en un. Entre els concentrats, a més d’Oltra, hi havia la coordinadora d’EUPV, Marga Sanz, que va dir que interposaria una denúncia pels fets, el regidor socialista Vicente González Móstoles i el responsable del PSPV a la ciutat, Salvador Broseta.

Una volta desallotjats tots els manifestants, la policia espanyola i els bombers van fer fora dos individus que s’havien enfilat a la teulada i els van detenir per desobediència a l’autoritat. Les excavadores van tirar a terra l’edifici i després encara n’aterraren dos més: el número 105 del carrer de Sant Pere i el 98 del de Lluís Despuig. La portaveu de la plataforma va considerar l’actuació policíaca ‘totalment desproporcionada’, tenint en compte que entre els desallotjats hi havia ‘diputats i càrrecs públics’, i que els fets eren una ‘ferida molt profunda a la gent del barri’.

El cas és que ahir va entrar en vigor la llei de mesures de protecció i rehabilitació del conjunt històric de la ciutat, aprovada a les corts pel PP, que declara expressament que el pla urbanístic del barri del Cabanyal no perjudica la zona considerada conjunt històric i que contravé l’ordre ministerial que considera l’enderrocament un espoli. I amb l’entrada en vigor de la llei, es va reprendre l’enderrocament.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any