Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  06.04.2010  06:00

L'exèrcit americà va assassinar els dos periodistes de Reuters a Nova Bagdad

Wikileaks publica el vídeo, ocultat, que ho demostra

Men?ame
 

El 12 de juliol de 2007 un helicòpter americà va atacar un grup de gent a Nova Bagdad. Va prendre per armes les càmeres de dos periodistes de Reuters, Namir Noor-Eldeen i Saeed Chmagh, i els va matar amb els altres. Els Estats Units van negar que sabessin com havien mort els periodistes. Doncs bé, Wikileaks en va fer públiques ahir les imatges, aconseguides per una filtració. Hom hi pot veure i sentir com els pilots i artillers de l'helicòpter disparen contra els periodistes pensant-se que les càmeres són coets RPG. També disparen contra els qui miren d'auxiliar-los. El vídeo va ser obtingut d'una font anònima i Wikileaks el va comprovar abans de fer-lo públic. També hi ha afegit subtítols, que reprodueixen allò que diuen els ocupants de l'helicòpter i els seus comandaments. El vídeo és ara a YouTube, però no d'accés lliure, perquè YouTube el considera violent, i no es pot mirar sense registre previ.

El govern americà ha reconegut que són autèntiques i Reuters ha publicat una nota d'indignació. L'agència de notícies explica que els militars americans els van ensenyar el vídeo poc després de l'atac, però que no els en van deixar còpies ni els el van deixar explicar. Reuters ha intentat debades, durant mesos i mesos, d'aconseguir una ordre oficial perquè el vídeo es fes públic. El director en cap de Reuters s'ha confessat indignat perquè els soldats disparen contra la gent 'com si juguessin amb un videojoc, vejam qui fa més punts'.