85 milions d’euros de fiança per als principals encausats de la trama Gürtel

  • La instrucció del cas revela que alguns càrrecs públics van rebre 2,8 milions de la trama · El sumari es publicarà demà

VilaWeb
Redacció
05.04.2010 - 20:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge instructor del cas Gürtel al Superior de Justícia de Madrid, Antonio Pedreira, ha imposat a Francisco Correa, suposat cap de la trama de corrupció vinculada al Partit Popular, una fiança de 85 milions d’euros per assegurar les possibles responsabilitats econòmiques a què hagi de respondre per delictes fiscals. Justament avui Pedreira ha aixecat el secret de sumari del cas, tot i que per qüestions tècniques les parts implicades no hi tindran accés fins demà al matí.

En un interlocutori que ara s’ha fet públic, el jutge destaca que les responsabilitats de Correa que podrien derivar-se dels delictes contra la Hisenda Pública descoberts entre 2002 i 2007 són molt elevades. El jutge també imposa una fiança similar per a l’ex-secretari d’organització del PP gallec, Pablo Crespo; una de 30 milions per a l’ex-vice-president de Repsol, José Ramón Blanco; i una de 800.000 euros per a Maria del Carmen Rodríguez Quijano.

Aquestes fiances no s’estableixen per sortir de la presó sinó com a garantia de pagament en cas d’una condemna econòmica per delictes fiscals. Si no paguen la fiança, el jutge podrà ordenar que s’embarguin els béns dels encausats per cobrir, així, la responsabilitat civil dels fets que se’ls imputen.

La instrucció revela que alguns càrrecs públics van rebre 2,8 milions de la trama

El jutge també diu en l’interlocutori que la instrucció ha revelat que alguns càrrecs públics van rebre fins a 2,8 milions d’euros de la trama de corrupció, de manera que aquests encausats estan acusats de delicte de suborn.

El sumari no serà públic fins demà

Antonio Pedreira ha facilitat als imputats i els seus advocats les claus per accedir al servidor informàtic on es publicarà tot el contingut del sumari que fins ara s’havia considerat secret i al qual podran accedir a partir de demà al matí. El PP ja ha dit que no té pas por, ans al contrari: la secretària general del partit, Maria Dolores de Cospedal, deia fa uns dies que volia que se sabés tota la veritat per poder demostrar que un grup d’individus s’havia aprofitat del partit.

Fins ara, Pedreira només havia aixecat el secret d’un terç del sumari, la part investigada pel jutge Baltasar Garzón, que es va conèixer el 6 d’octubre passat i que va revelar que l’ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, havia cercat tractes de favor amb l’empresa Orange Market.

Orange Market i el PP valencià

Una de les branques de la trama Gürtel esquitxa el PP valencià de Francisco Camps i l’empresa Orange Market, presidida per Álvaro Pérez, que organitzava els actes electorals del partit. Segons que va filtrar ahir El País, en el sumari es constata que Orange Market va cobrar com a mínim 6,3 milions d’euros en diners negre i que cinc empreses més contractistes del govern valencià van pagar suposadament actes electorals del PP. Segons aquesta documentació, la Generalitat va adjudicar més de quaranta contractes a dit a l’empresa Orange Market, el responsable de la qual va fer regals a dirigents del PP com Francisco Camps i la batllessa de València, Rita Barberà. També en surt malparat el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, segons que avança avui El País. Durant els sis anys investigats (1999-2004), Fabra va obtenir molts ingressos sense justificar que no tenien relació amb cap del seus càrrecs ni comptes.

Des que va saltar l’escàndol, l’oposició a les Corts Valencianes ha demanat en reiterades ocasions la dimissió del president Camps, però el cert és que només un dirigent del PP valencià ha estat arraconat de moment del càrrec: l’ex-secretari general, Ricardo Costa, el més malparat en el cas i que fou suspès de militància durant un any al gener perquè no havia dimitit quan la direcció del partit va destituir-lo. Camps va ser absolt pel Tribunal Superior de Justícia valencià d’un suposat delicte de suborn en el marc del cas Gürtel, tot i que ara és pendent del recurs interposat al Suprem per la fiscalia i el PSPV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any