EA i l’esquerra abertzale escenifiquen el seu acostament aprofitant l’Aberri Eguna

  • Els socialistes diuen que l'Aberri Eguna no ha de ser el dia d'Euskadi

VilaWeb
Redacció
05.04.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés d’unitat entre Eusko Alkartasuna i la il·legalitzada esquerra abertzale va fer un pas endavant ahir amb la celebració conjunta i multitudinària de l’Aberri Eguna. Mentrestant el PNB va atacar el lehendakari López en el seu acte, fet a Bilbao i els socialistes bascos han insistit en que l’Aberri Eguna no ha de ser el dia d’Euskadi, reclamant que es consideri com a tal el 25 d’octubre, dia de l’aprovació de l’estatut d’autonomia.

Eusko Alkartasuna i l’esquerra abertzale van concentrar milers de persones a les dues bandes de la frontera estatal, a Irun i Hendaia. Sengles manifestacions han partit d’aquestes ciutats per a confluir en el recinte de la Fira de la Costa Basca, on s’ha fet un acte festiu i polític. Tota la simbologia de l’acte ha girat al voltant del número set, representant els set territoris bascos. Els polítics no han tingut un protagonisme de primera fila però ha estat ben visible la presència de dirigents tant d’Eusko Alkartasuna com Pello Urizar, Maiorga Ramírez i Ikerne Badiola com de l’esquerra abertzale, entre els quals Tasio Erkizia, Iñigo Iruin, Xabier Mikel Errekondo o Rufi Etxeberria. Des de fa mesos Eusko Alkartasuna i l’esquerra abertzale intenten un acostament per a crear un nou moviment social i polític que podria superar la il·legalització de l’esquerra abertzale a partir de la legalitat d’EA, partit que ha format part de diferents governs bascos. Pello Uziar ha dit en aquest sentit que si l’independentisme basc és capaç d’usar només vies polítiques i renunciar a la violència ‘és evident que hi ha un poble il·lusionat al seu darrera’.

Primera diada sense Lehendakari

El PNB ha fet a Bilbao el seu acte central de l’Aberri Eguna, on per primer vegada en dècades no ha participat el president del govern basc. Iñigo Urkullu ha pres la paraula i ha demanat unitat als nacionalistes bascos perquè ‘és l’atomització política el que fa possible el pacte PSE-PP’. Urkullu ha carregat amb duresa contra el pacte de govern a la comunitat autònoma basca, del qual ha dit que ‘només persegueix paralitzar aquest país’ i ha insistit en que ETA ha d’abandonar les armes. ETA havia fet públic un comunicat a primera hora del matí en el qual acusava els gendarmes francesos d’haver iniciat l’enfrontament que va portar un d’ells a la mort el 16 de febrer. A l’acte del PNB van participar membres de CiU i del Bloc Nacionalista Valencià.

Els socialistes bascos, mentrestant, van fer diverses declaracions en les quals coincidien a negar que l’Aberri Eguna sigui el dia representatiu dels bascos, proposant com a alternativa el dia de l’aprovació de l’estatut d’autonomia. El lehendakari no va fer cap declaració ni cap acte públic.

Aralar va fer un acte a Euskadi nord que va comptar amb la presència d’Esquerra Republicana de Catalunya.

 

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any