Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  05.04.2010  06:00

El cas Gürtel, al descobert

El jutge del Tribunal Superior de Madrid té previst d'aixecar avui el secret de sumari del cas, que també investiga el PP valencià

Men?ame
 

El jutge instructor del cas Gürtel al Tribunal Superior de Madrid, Antonio Pedreira, té previst d'aixecar avui el secret de la resta del sumari sobre les actuacions judicials practicades per investigar la trama de corrupció vinculada al Partit Popular. Així, Pedreira permetrà als imputats que accedeixin a tota la informació que fins ara s'havia considerat secreta. El PP, tanmateix, ja ha dit que no té pas por, ans al contrari: la secretària general del partit, Maria Dolores de Cospedal, deia fa uns dies que volia que se sabés tota la veritat per poder demostrar que un grup d'individus s'havia aprofitat del partit.

Fins ara, Pedreira només havia aixecat el secret d'un terç del sumari, la part investigada pel jutge Baltasar Garzón, que es va conèixer el 6 d'octubre passat i que va revelar que l'ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, havia cercat tractes de favor amb l'empresa Orange Market.

Orange Market i el PP valencià

Una de les branques de la trama Gürtel esquitxa el PP valencià de Francisco Camps i l'empresa Orange Market, presidida per Álvaro Pérez, que organitzava els actes electorals del partit. Segons que va filtrar ahir El País, en el sumari es constata que Orange Market va cobrar com a mínim 6,3 milions d'euros en diners negre i que cinc empreses més contractistes del govern valencià van pagar suposadament actes electorals del PP. Segons aquesta documentació, la Generalitat va adjudicar més de quaranta contractes a dit a l'empresa Orange Market, el responsable de la qual va fer regals a dirigents del PP com Francisco Camps i la batllessa de València, Rita Barberà. També en surt malparat el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, segons que avança avui El País. Durant els sis anys investigats (1999-2004), Fabra va obtenir molts ingressos sense justificar que no tenien relació amb cap del seus càrrecs ni comptes.

Des que va saltar l'escàndol, l'oposició a les Corts Valencianes ha demanat en reiterades ocasions la dimissió del president Camps, però el cert és que només un dirigent del PP valencià ha estat arraconat de moment del càrrec: l'ex-secretari general, Ricardo Costa, el més malparat en el cas i que fou suspès de militància durant un any al gener perquè no havia dimitit quan la direcció del partit va destituir-lo. Camps va ser absolt pel Tribunal Superior de Justícia valencià d'un suposat delicte de suborn en el marc del cas Gürtel, tot i que ara és pendent del recurs interposat al Suprem per la fiscalia i el PSPV.

Men?ame