ETA demana una ‘solució democràtica’ per al conflicte basc

  • Assumeix 'la importància' de la petició d'alto-el-foc dels agents internacionals · Els partits reben amb recel el comunicat i la policia francesa refusa les acusacions de la banda

VilaWeb
Redacció
04.04.2010 - 14:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Coincidint amb la diada nacional basca, ETA ha emès un comunicat en què responsabilitza la policia francesa del tiroteig del 16 de febrer on va morir un policia i l’acusa de disparar primer. En el comunicat publicat al diari Gara, l’organització també demana als governs francès i espanyol que apostin per una ‘solució democràtica basada en el respecte a la voluntat’ dels bascos i diu que recollirà ‘les aportacions llançades pels agents internacionals’. El comunicat es publica avui coincidint amb l’Aberri Eguna, que enguany se celebra, per primera vegada, sense la presència del president del govern, Patxi López.

En el comunicat, ETA dóna tot de detalls dels fets del 16 de febrer al sud de París, i comença dient que la policia francesa havia ‘segrestat quatre militants d’ETA en un bosc de Dammarie-lès-Lys’: quan tots quatre es trobaven ‘neutralitzats’, ‘un policia va disparar dues vegades’ contra un d’ells. ETA diu que fou aleshores quan uns altres tres membres d’ETA van acostar-se i van ‘advertir’ els policies que ‘llencessin les armes i se n’anessin’. Si bé dos van començar a retirar-se, sempre segons ETA, els altres van ‘apuntar amb les armes, donant pas al tiroteig’: ‘Així va començar el tiroteig amb qui anteriorment havien realitzat dos trets apuntant amb les armes als gudaris d’ETA. Els militants d’ETA van efectuar un total de 9 trets; els policies francesos, uns quants més’, afirma l’organització, que insisteix en voler ‘aclarir’ que l’enfrontament va ser ‘contra la voluntat d’ETA’ i demana al govern de París i la ciutadania francesa una reflexió sobre ‘on els vol fer arribar la borratxera repressiva del govern espanyol’. 

La direcció general de la policia francesa ha refusat les declaracions d’ETA i ha qualificat de falses les acusacions, que es contradiuen ‘amb la investigació’ dels fets. ‘No podem donar cap crèdit a un comunicat tan repugnant’, diu la policia.

Demanda de ‘solució democràtica’

ETA, que emmarca el cas de Jon Anza, aparegut mort al cap d’un any, en l’actuació ‘de manera incontrolada’ que fa la guàrdia civil ‘sota l’empara del govern francès’, demana als governs francès i espanyol que ‘es posicionin a favor de la solució democràtica basada en el respecte a la voluntat dels ciutadans bascos’ i que ho facin ‘deixant de banda el camí repressiu’ i ‘a través del diàleg i la negociació’.

ETA ‘assumeix la importància’ de les aportacions dels agents internacionals

Sobre el context en què se celebra avui l’Aberri Eguna, ETA destaca que ‘la necessitat de resoldre el conflicte basc apareix amb força a l’agenda internacional’. Així, diu que ‘assumeix la importància de la implicació internacional’ i que recollirà ‘les aportacions i opinions que han llançat els agents internacionals’. L’organització fa referència, així, a la declaració (pdf) de dirigents internacionals en la resolució de conflictes i processos de pau feta pública la setmana passada. En ella, personalitats com l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, ex-primers ministres irlandesos i la fundació Nelson Mandela aplaudien ‘els passos proposats i el nou compromís públic de l’esquerra abertzale amb els mitjans exclusivament polítics i democràtics’ i feien una crida a ETA perquè donés suport a aquest compromís ‘declarant un alto-el-foc permanent i completament verificable’.

Ara bé, aclareix que ‘la desactivació de la resposta armada no soluciona el conflicte polític’. Diu ETA: ‘Com en uns altres processos de resolució de conflictes al món, en el nostre també calen garanties i compromisos de totes les parts, construir l’escenari democràtic que garantirà una sortida sòlida i permanent’.

Els partits reben el comunicat amb recel

Durant l’Aberri Eguna que s’ha celebrat avui, tots els partits han valorat el comunicat de l’organització. El conseller d’Interior basc, Rodolfo Ares, considera que ETA ‘no mostra cap voluntat’ de deixar la lluita armada però que dóna a l’esquerra abertzale ‘una oportunitat’ perquè demani a ETA ‘que desaparegui’ o bé perquè ‘es desmarqui definitivament de la violència’.

Per la seva banda, el president del PNB Íñigo Urkullu ha afirmat, contundent, que el seu partit no volia saber res d’ETA i no ha entrat a valorar més les paraules de la banda. Pel que fa a Eusko Alkartsuna, el seu secretari general, Pello Urizar, ha dit que esperava quelcom més del comunicat i ha demanat que ETA vagi un pas més enllà i deixi les armes.

El PSE interpreta que ETA deixa clar en el comunicat ‘qui mana i qui decideix’, per la qual cosa conclou que ‘no hi ha cap esperança’ que l’esquerra abertzale ‘se separi’ de la banda, segons que ha dit el secretari del partit a Àlaba, Txarli Prieto. En aquest sentit, s’ha referit a EA i ha insitit que s’havia demostrat que ETA continuava ‘tutelant els radicals abertzales’.

Per a Ezker Batua, el comunicat d’ETA ‘desafia’ l’esquerra abertzale i vol demostrar que és la banda armada ‘qui pren les decisions i té l’última paraula’. En canvi l’esquerra independentista basca ha valorat de manera positiva les paraules de la banda i ha insistit que ETA ja havia dit que ara la pilota era a la ‘teulada dels bascos’.

Per primera vegada des de 1937, avui un lehendakari no ha assistit als actes de commemoració de l’Aberri Eguna, una absència que ha estat recriminada pel PNB els dies previs a la diada.

Aberri Eguna

Avui, el PNB s’ha reunit a Bilbao en un acte amb el lema ‘Construint Euskadi’. A banda, la xarxa ciutadana Independentistak, juntament amb Eusko Alkartasuna (EA), s’ha manifestat a Hendaia i Irun amb el lema ‘Som una nació i necessitem un estat’.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any