Els atemptats de Moscou, vistos pels passatgers del metro

  • La policia russa continua cercant tres presumptes còmplices de les dues dones suïcides

VilaWeb
Redacció
30.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els atemptats d’ahir al matí al metro de Moscou (amb trenta-vuit morts i una setantena de ferits) van tenir un gran seguiment informatiu. La majoria de les imatges i de la informació difosa pels mitjans de tot arreu del món fou facilitada, ben clarament per primera vegada, pels passatgers del metro que van viure els atemptats o els van veure de prop. Vídeos i de fotografies es van publicar, de primer, a la xarxa des d’ordinadors i dispositius de Moscou i força informació va circular, tot el matí, via Twitter, al ‘hashtag’ #metro29, a raó de quaranta ‘tweets’ per segon.

Algunes de les primeres imatges publicades de l’estació de metro Lubianka, eren de la bloquista Marina Litvínovitx (àies abstract2001 LJ) i foren recollides per mitjans com Lifenews.ru o per metro29.ru, una web oberta ahir al matí mateix per a informar a temps real dels atemptats. Lifenwes.ru també va publicar algunes de les fotografies més dures, preses per un passatger ben poc després de la primera bomba.

En aquest vídeo, un dels primers que es va difondre, hi veiem el primer moment de l’evacuació de l’estació de metro on esclatà la segona bomba; en aquest altre, enregistrat a l’estació Komsomòlskaia, de la mateixa línia, hi veiem els passadissos del metro desbordats. 

La línia de metro on esclataren les dues bombes deixà de funcionar, és clar, i els passatgers hagueren de seguir el recorregut de la línia de metro pel carrer, com demostren aquestes fotografies. El blocaire Nikolai Danílov va fer un seguiment exhaustiu (català) de dels fets, publicat pels mitjans de comunicació. Molts blocaires, que eren al metro i van viure l’atemptat, van explicar de seguida la seva experiència, com oyolin (català) i kotikeksik (català).

Poques hores després Russia Today va publicar a YouTube aquest vídeo, pràcticament sense editar, del president rus, Dmitri Medvèdev, col·locant un ram de flors a l’estació de Lubianka, on va esclatar la primera bomba. Entre les cinc i les sis de la vesprada, quan s’acabava d’anunciar que la línia de metro afectada per les explosions ja tornava a funcionar, Russia Today va publicar aquest altre vídeo, també pràcticament ineditat, de l’escenari dels fets rehabilitat en part. Aquests dos vídeos també foren difosos per centenars de blocaires i de ‘piulaires’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any