Hervé Pi: ‘Ara volem rebre IB3 i Barça TV a Catalunya Nord’

  • Una part del territori nord-català ja rep els canals digitals de TVC, però encara hi ha zones d'ombra

VilaWeb
Redacció
30.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una part de Catalunya Nord ja pot veure els canals de TV3, 33, 3/24 i Súper 3/300 per la TDT, gràcies a un acord de la Generalitat de Catalunya amb les institucions nord-catalanes. Tanmateix, en alguns indrets, les emissions no hi arriben. Per aquest motiu els impulsors de la campanya en favor de la recepció de la TDT, presidits per Hervé Pi, compten continuar treballant fins que la TDT no arribi a tots els racons. Ho explica Hervé Pi, president de la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalana, en aquesta entrevista amb VilaWeb, on aplaudeix la feina de la Generalitat i reclama quatre canals més: els d’IB3, Barça TV, Televisió de Girona i Televisió de Figueres.

Els canals digitals de TVC arriben a tot Catalunya Nord?

No. Hi ha llocs d’ombra, encara que no sabem exactament on. La setmana entrant hem de reunir-nos amb els tècnics per saber-ho. Sí que puc dir que la TDT arriba a la plana del Rosselló, a una part de la Cerdanya i a tota la costa, en aquest cas gràcies a la voluntat dels veïns, que han pagat un repetidor de TDT. En canvi, no arriba ni al Capcir, ni al Conflent ni a una part del Vallespir.

Com és que hi ha llocs d’ombra?

Per la configuració del país: el repetidor de les Salines no té prou potència per a fer arribar el senyal a les valls. Però això ja no és feina de la Generalitat de Catalunya, sinó de les institucions nord-catalanes, que ara han de fer un esforç econòmic perquè els canals digitals de TVC arribin a tot el territori.

I creieu que el farà?

Nosaltres lluitarem perquè així sigui, i no cedirem fins que la TDT no hagi arribat a tot Catalunya Nord. De fet, semblen disposades a posar-se a treballar, però encara no hi hem parlat perquè els tècnics ens van dir que fins que no comencessin les emissions de TDT no es podien determinar els llocs d’ombra. Després caldrà esbrinar quants repetidors necessitarem i on s’hauran de col·locar.

Com valoreu el pas que ha fet la Generalitat de Catalunya?

Ha fet una bona feina i n’estem satisfets, encara que ens hauria agradat que hagués estat més ràpida. Ha anat al límit: les emissions han començat tot just el dia abans del final de l’apagada analògica! Però allò que tenim ja no ens ho poden prendre. Ara la nostra feina és de demanar a les institucions d’aquí que acabin d’omplir les zones fosques. A més, volem ampliar l’oferta de televisió.

Amb quins canals?

Volem rebre IB3 i Barça TV, per la importància que tenen, i també, per raons de proximitat, les televisions de Girona i de Figueres. Ja hem demanat a Obra Cultural Balear que ens ajudi, i a Barça TV també. Hi ha un canal que ara ha quedat lliure i hi podríem fer passar aquestes quatre freqüències. Per tant, abans que no hi passin canals en francès, que ja en tenim molts, volem que hi passin aquests quatre; seria un pas més per a normalitzar el país.

Heu cregut mai que el govern francès respondria a la vostra campanya?

No ens ha sorprès gens que no fes res. Mai no ha volgut signar cap acord amb el govern espanyol per a permetre la recepció legal de TVC. És la manera de fer de França: qui no és francès, no els interessa.

Abans d’aquesta campanya per rebre la TDT heu treballat molts anys per permetre la recepció analògica de TVC, oi?

Sí, a Catalunya Nord sempre hi ha hagut sensibilitat per a rebre la Televisió de Catalunya, i algunes associacions van instal·lar repetidors per aconseguir-ho. Més d’un cop ens havien dit que els tancarien, però mai no ho han arribat a fer. Sempre hem estat al peu del canó per evitar-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any