La policia russa cerca tres còmplices de les dones suïcides

  • Els atemptats d'aquest matí han fet 38 morts i més de 60 ferits · El metro ha tornat a la normalitat vuit hores després · De moment ningú no ha reivindicat l'atemptat

VilaWeb
Redacció
29.03.2010 - 18:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El servei de seguretat rus (FSB) i el burgmestre de Moscou, Yuri Luzhkov han dit que les dues explosions que hi ha hagut avui al matí al metro de Moscou i que han causat 38 morts i més de 60 ferits les han causades dues dones suïcides, per més que de moment cap grup no ha reivindicat l’atemptat. La policia, per la seva banda, ha dit que cerca dues dones més i un altre home, que han estat captats per les càmeres de seguretat del metre i que podrien ser còmplices de les suïcides. La primera bomba ha esclatat a l’estació de Lubianka i ha fet vint-i-cinc morts i disset ferits; la segona, a l’estació de Park Kultury, amb la conseqüència d’una quinzena de morts i molts ferits.

El fet que els serveis de seguretat destaquin que han estat dones les autores de l’atemptat pot ser rellevant perquè els atacs jihadistes són comesos normalment per homes, però a Txetxènia hi ha hagut casos en què els han comès dones.

El servei de seguretat ha dit que, a falta de reivindicació de cap grup armat, les primeres pistes apunten a organitzacions del Caucas Nord. Els forenses, que segons que han explicat han trobat restes dels cadàvers de les suïcides, esperen identificar-les.

El primer ministre rus, Vladimir Putin, ha estat dur en les primeres declaracions després de l’atmeptat. Ha dit que els autors ‘seran destruïts’ i que les forces de seguretat no escatimaran ‘cap esforç per perseguir i castigar els criminals’.

L’atemptat més sagnant des del 2004

El d’avui ha estat l’atemptat més sagnant a Moscou des del 2004, quan el mes de setembre un atemptat suïcida va fer nou morts i cinquanta ferits a l’exterior de l’estació Ríjkaia del metro de Moscou. El febrer d’aquell mateix any un altre atemptat en un comboi del metro, entre les estacions de Paveletskaia i d’Avtozavòdskaia, perpetrat per una dona que portava un explosiu va fer quaranta-un mort.

El metro de Moscou és un dels més concorreguts del món, amb una mitjana de cinc milions i mig de viatgers diaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any