Ampliació dels béns patrimonials protegits

  • El consistori ha iniciat els tràmits per incorporar 10 elements al PEPPS

VilaWeb
Redacció
27.03.2010 - 22:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament anuncia l’ampliació de béns inclosos al Pla Especial de Protecció del Patrimoni (PEPPS), instrument que protegeix el patrimoni arquitectònic, arqueològic, natural i paleontològic del terme municipal de Sabadell.

Entre els nous béns protegits s’hi troben elements arquitectònics singulars, concretament la Casa del Mossèn del santuari de la Mare de Deu de la Salut construïda l’any 1931 i que el mateix butlletí de l’Ajuntament considera “un testimoni de l’evolució estilística de l’arquitectura eclèctica del segle XX”. També s’hi troba la Casa de Marcos Manich, d’estil modernista, situada al carrer Blasco de Garay. Alhora s’inclouen estructures vinculades al patrimoni industrial sabadellenc del segle passat com la Nau de Josep Lacueva i la fàbrica Baygual Llonch, que va ser primerament un centre de producció tèxtil reconvertint-se en fàbrica de munició militar durant la Guerra Civil.

L’ampliació també inclou el jaciment arqueològic de Sant Pau de Riu Sec, on successives campanyes d’excavació van localitzar una vil·la romana del segle I aC, i una necròpolis altmedival utilitzada entre els segles IX i XIII, entre altres restes arqueològiques. El refugi antiaeri de l’institut Pau Vila, construït el 1938 perquè servís de protecció contra els bombardejos de la Guerra Civil, també figura entre els elements a incloure al PEPPS. Altres béns singulars inclosos son les passeres del Riu Ripoll i l’alzina del Carrer Sant Pau.

Segons el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Juan Carlos Sánchez, i el comissionat del Patrimoni, Isaac Álvarez, la raó per a incloure aquests elements en el PEPPS ve donada perquè  “tenen característiques que justifiquen la seva protecció per la seva vinculació a la història de la ciutat, per ser edificis amb una arquitectura especial o per assegurar la seva conservació”. Amb aquests nous béns incorporats El Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell compta amb 584 elements del patrimoni arquitectònic, arqueològic i ecològic sabadellenc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any