En Moviment es presenta en públic

  • Celebra a València unes Corts Ciutadanes que han aplegat una trentena d'entitats de tot el territori

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
27.03.2010 - 13:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els representants d’una trentena d’entitats valencianes han passat avui a migdia pel faristol de les Corts Ciutadanes, que En Moviment ha disposat al costat del palau de les Corts, a València, per presentar-se en públic. Aquesta entitat prova d’unir les sensibilitats valencianistes i progressistes que treballen des de la societat civil a tot el territori per provar d’influir políticament. En l’acte simbòlic d’avui ‘s’han sentit accents d’Elx, d’Alacant, de Castelló i s’ha parlat de sanitat pública, d’economia, d’ensenyament, de país..’, ha destacat Gerard Fullana, un dels impulsor d’En Moviment.

‘En Moviment’ ja compta amb unes 400 persones adherides. La intenció de la plataforma és sumar noves adhesions al llarg dels propers mesos i, per aquest motiu, iniciarà una campanya arreu de les comarques del País Valencià. La plataforma vol tenir una forta implantació comarcal al país i fugir del centralisme que sovint exerceix València i la seva comarca, segons expliquen els seus impulsors. És per aquest motiu que a l’acte d’aquest dissabte a València hi han assistit col·lectius de tot el territori valencià.

La primera acció d’En Moviment serà ‘On estan els meus diners?’, que arrenca dilluns obrint-se a les propostes dels ciutadans que vulguin aportar idees sobre com dur a terme aquesta campanya que demana transparència en la acció dels governants. ‘Volem saber en què es gasten els polítics els nostres diners’, ha explicat Rubio, i conèixer ‘quant s’han gastat en la visita del Papa, la Formula 1 o la Copa Amèrica i saber perquè eixos diners no s’han invertit en problemes socials’.

‘Demanem pas’

En Moviment vol ‘demanar pas en la política’, però sense fixar-se l’objectiu de ser una candidatura el 2011. En efecte, Fullana explica a VilaWeb que no són pas cap partit polític i que la seva prioritat ara és treballar per aplegar les reivindicacions que plantegen nombroses entitats de manera separada arreu del territori. ‘En Moviment no és una entitat d’entitats, tot i que volem treballar en xarxa. Volem treballar a les comarques, i ens estructurarem en les comarques, per recollir les propostes de la gent i passar-les als partits. No treballem amb l’horitzó del 2011. No descartem res, és cert, però ara no és la prioritat’, explica Fullana, que conclou que seran les bases que decidiran en última instància què haurà de fer l’entitat.

Aplegar ‘la feina atomitzada’

En Moviment comença tot just ara a moure’s, amb un grup d’un centenar de persones que han establert contactes amb associacions i entitats del País Valencià i també amb partits polítics progressistes i valencianistes per teixir les complicitats que facin possible d’agregar les demandes i la feina que ‘ara ha quedat atomitzada’. En el record més recent hi ha experiències semblants d’unir esforços, però que van sorgir en moments concret, com el Ja en tenim prou de les eleccions a les Corts del 2007 i el Jo no t’espere de la visita del Papa el 2006, però que no van tenir continuïtat. En Moviment es presenta amb el propòsit de reeixir a donar aquesta continuïtat que aleshores no va ser possible i a fer pressió política. ‘I podríem esdevenir una opció política, però de moment no’, ha precisat Fullana.

Els impulsors d’En Moviment es mostren crítics amb el funcionament de la política valenciana, però no només es queixen de les maneres del PP al capdavant de la Generalitat, sinó també de la ineficàcia de l’oposició i al fet que una bona part de la societat civil mobilitzada en casos com les protestes per la imposició de Ciutadania en anglès o per la destrucció del barri del Cabanyal no se sent representada per les opcions polítiques que hi ha a l’oposició.

En aquest sentit, En Moviment ha mantingut uns primers contactes informals amb partits, que, segons Fullana, en un primer moment van mostrar curiositat per la possibilitat que l’entitat volgués concórrer a les eleccions. Ara, quan En Moviment ja es presenta, els partits valencianistes i d’esquerres celebren la iniciativa però no admeten la crítica que els fan.

Els partits, entre l’elogi i la prudència

El secretari general del Bloc, Enric Morera, ha dit a VilaWeb ha explicat a VilaWeb que el seu partit havia mantingut ‘contactes molt fluids, positius i intensos amb En Moviment’ i que saludava ‘de forma positiva el treball cívic de renovació d’idees en una situació de blocatge institucional dels partits majoritaris que ens proven d’expulsar’. Morera no troba que s’hagi de criticar de la mateixa manera tots els partits: ‘Jo no posaria en un mateix sac tots els partits, però sí que és cert que tots hem de fer una reflexió, perquè això es tradueixi en vots a les urnes a més de l’acció cívica que hi pugui haver’. No creu, doncs, que la tasca que duu a terme Compromís i la que propugna En Moviment siguin excloents, sinó complementàries. I afegeix: ‘Nosaltres sí que ens presentarem a les eleccions autonòmiques i municipals i som l’única opció electoral que pot posar cara i ulls al País Valencià’

En Moviment també ha tingut contacte amb Esquerra Unida del País Valencià. La seva coordinadora, Marga Sanz, ha explicat a VilaWeb que trobava molt bé ‘que les diferents expressions de la societat civil puguin tenir expresió pública’. Ha remarcat que, en principi, aquesta expressió serà social i no política, i ha defensat que els moviments socials no siguin pas una corretja de transmissió de cap partit. ‘No veuríem bé que un moviment social desvirtuï el seu paper, que és el d’aglutinador de la societat civil, independentment de la ideologia de cadascú’, ha reblat.

En canvi, dels del PSPV no hi ha hagut pas un contacte ni un seguiment de la tasca que prepara En Moviment, tot i que dins de l’entitat hi ha gent més o menys vinculada amb els socialistes. En declaracions a VilaWeb, el secretari de coordinació de l’executiva del PSPV a València, Pedro Sánchez, ha dit que trobava normal que hi hagués moviments com aquest, ‘tenint en compte els casos d’atacs a la llibertat d’expressió i la manca de democràcia que ha demostrat el PP a les institucions’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any