El govern presenta un recurs al Constitucional per invasió competencial del FROB

  • Considera que l'article 8 vulnera l'estatut, car concedeix l'última paraula sobre les fusions al Banc d'Espanya

VilaWeb
Redacció
26.03.2010 - 20:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pocs dies després de l’aprovació dels plans de fusió de diverses caixes del país i dos mesos després de l’aprovació del FROB per part de la Comissió Europea, el govern ja ha començat a tramitar un recurs al Tribunal Constitucional contra aquest fons perquè envaeix competències fixades pel nou estatut. El concret el punt vuitè del decret llei que estableix les condicions d’aplicació del FROB deixa als governs autonòmics un pes purament residual en els processos de fusions i concedeix l’última paraula al Banc d’Espanya. Segons el nou estatut, la Generalitat té competències plenes en matèria de caixes.

La decisió de la Generalitat de recórrer al TC coincideix amb la data límit que les administracions autonòmiques tenien per a presentar els recursos, després d’haver obert fa mesos un període de negociació amb el govern espanyol, que ha acabat sense acord. Tot amb tot, el departament d’Economia i Finances ha reiterat que la posició del govern és favorable al FROB.

Cal recordar que el Consell Consultiu de la Generalitat va concloure l’agost passat que el FROB infringia l’estatut. El FROB és un fons també vist amb recel pels sindicats de les caixes i per diversos sectors econòmics i socials del país, car és un préstec concedit a les entitats que cal retornar en cinc anys (set en condicions especials). Si les entitats no el poden tornar, els diners es convertiran en quotes participatives que controlarà el Banc d’Espanya, circumstància vista amb preocupació perquè implica un major control del govern espanyol sobre les entitats i, per molts sindicats, un primer pas cap a la privatització.

A més de Catalunya, també han presentat recurs Extremadura, Galícia i la Comunitat de Madrid.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any